Skip to main content

Paradižnik nujno potrebuje kalcij

Vsako leto se pojavljajo težave s pomanjkanjem kalcija. Najpogosteje to opazimo na paradižniku, čeprav se podobni simptomi pojavijo tudi pri drugih plodovkah (paprika, jajčevci). Pomanjkanje kalcija pa se pojavi tudi na drugih rastlinah: solati, radiču, bučkah, cvetači, zelju, jablanah…

Na plodu paradižnika se pojavi rjava pega, ki počasi raste. Na prvi pogled je videti, kot da je plod napadla nekakšna gniloba. Vendar v tem primeru ne gre za bolezen temveč za pomanjkanje.

Iz te pege se razvije nekroza (odmiranje tkiva), ki lahko popolnoma uniči plod. Šele čez čas pa opazimo, da je prizadeto tudi listje, ki rumeni, rjavi in na koncu odmre.

Pomanjkanje kalcija pri drugih rastlinah

Podobne rjave pege se pojavijo tudi ob robovih paprik. Pri solati začnejo rjaveti listni robovi, tudi pri zelju se na robovih hitrorastočih sredinskih listov pojavijo nekroze, ki jih včasih niti ne opazimo.

Pri cvetači odmirajo mladi listi, pri jablanah pa se pomanjkanje pokaže pri skladiščenju, saj se taka jabolka slabše skladiščijo in se lahko pojavi grenka pegavost. Pri bučkah se sušijo mladi plodovi.

Če opazite take spremembe, je potrebno hitro ukrepati. Najhitreje rastline oskrbite s kalcijem, tako da dodajamo preko listov. Za to uporabljamo specialna foliarna gnojila, ki vsebujejo kalcij. Boljša rešitev je, da rastlinam dodajamo kalcij preventivno, z gnojili (tudi organska gnojila so lahko dober vir kalcija – oz. s sredstvi za krepitev rastlin.

Delovanje kalcija pri rastlinah

Kalcij je osnovni element (poleg kalcija še dušik, fosfor in kalij), ki pomaga pri boljši odpornosti rastlin, saj krepi celično steno. Nahaja se v vsaki rastlinski celici in je pomemben pri nastajanju sladkorjev, škroba in gradnji beljakovin.

Poleg tega uravnava delitev celic. Omogoča močan koreninski sistem in pospešuje nastanek listnega zelenila klorofila in je nujno potreben za nastanek cvetnega prahu.

Rastlina, ki trpi pomanjkanje je manj odporna tako proti boleznim, kot proti škodljivcem. Kalcij, ki je v tleh vpliva na pH tal.

Vir kalcija

Kalcij najdemo v apnu, jajčnih lupinah, morskih algah, koprivah, preslici tudi mleku in sirotki.

Težava s kalcijem nastane, zaradi njegovega specifičnega transporta po rastlini. Iz korenin se s pomočjo vode transportira do vrha rastline in od tam naprej v liste in končno tudi plodove.

Starejši listi vsebujejo veliko kalcija, zato jih ne odstranjujemo, če niso bolni ali poškodovani. Poleti je zaradi visokih temperatur in posledično večjega izhlapevanja lahko oskrba z vodo neenakomerna in nezadostna, zato kalcij ne prispe do plodov in listov.

Poleg tega neenakomerna oskrba z vodo povzroča tudi druge težave, kot je npr. pokanje plodov. Tudi zvijanje listov v vročih dneh ni znamenje bolezni temveč nastane zaradi močnega izhlapevanja, temu pa se rastline poskušajo postaviti po robu z varčevanjem z vodo.

Vendar vsaka oblika kalcija ni primerna, zato bodite pazljivi tako pri izbiri, kot pri uporabi.

Pazljivi bodite pa tudi pri gnojenju z dušikom, ki tudi vpliva na sprejem kalcija, zato za plodovke in tudi druge rastline uporabljajte specialna gnojila, ki so tem rastlinam (sestava je prilagojena potrebam rastlin).

Kaj še lahko storite?

Zemljo okrog rastlin rahljajte, za zalivanje pa si omislite namakalni sistem. Zalivanje z zalivalko je potratno in neučinkovito (veliko vode se izgubi, izpirajo se hranila).

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.