Skip to main content
 • paprika

Posadite in vzgojite papriko

Paprika je doma v zelo toplih krajih, zato morate poskrbeti, da se bo rastlina tako tudi počutila. Za nagrado dobite sveže, hrustljave in zdrave plodove.

Vzgoja sadik

Pri nas ni dovolj toplo, da bi papriko sejali neposredno v zemljo, zato morate vzgojiti sadike, ki jih kasneje presadite na prosto ali v rastlinjak. Če boste papriko gojili v rastlinjaku začnete s setvijo v začetku februarja, za gojitev na prostem pa konec februarja oz. v začetku marca.

sajenje paprik

Uporablja se za zalivanje:

Posevek postavite na sončno mesto na okensko polico ali v ogrevan rastlinjak.

 • Idealna temperatura za kalitev paprike je 25° C. Na zelo sončnem mestu bodite pozorni in poskrbite za dovolj vlage.

Za vzgojo paprike doma potrebujete:

Setev po korakih:

 1. Napolnite pladnje oz. lončke z zemljo za sejanje in pikiranje.
 2. S prstom ali pikirno palčko naredite majhno luknjo v zemljo.
 3. V luknjo potisnite seme, tako da je v stiku z zemljo.
 4. Seme pokrijete z zemljo (1 cm).
 5. Posevek rahlo zalijte ali navlažite s pomočjo pršilke.
 6. Pladnje oz. lončke pokrijte s prozorno folijo. To zagotavlja konstantno temperaturo in visoko vlažnost.
 7. Posode vsak dan odkrijemo in jih prezračimo.
 8. Zemlja mora biti vseskozi vlažna, vendar ne sme biti namočena.

Po približno 2 tednih, ko se pojavijo prve rastlinice – folijo odstranite.

Ko se klična lista odpreta in poravnata, rastline prvič prepikiramo in opravimo selekcijo. Pomagamo si z orodjem za pikiranje.

paprika presajanje

Presajanje paprik

 • Po približno 4 tednih lahko posamezne sadike presadite v večje lončke s premerom približno 10 cm. Mlade rastline potrebujejo prostor, da se lahko nemoteno razvijajo, brez konkurence.
 • Lončke napolnite z zemljo za sejanje in pikiranje. Ta zemlja vsebuje le malo hranil in spodbuja rastline k tvorbi gostega in močnega koreninskega sistema. Rastline še vedno potrebujejo dovolj svetlobe, toplote in vlage.

Sajenje na prosto

Čeprav je meseca aprila lahko lepo in toplo, se pogosto pojavi pozeba.  Majhne rastline paprike so zelo občutljive na mraz in takšnega padca temperature ne bi preživele. Zato ne hitite s sajenjem paprike na prosto. Počakajte, da mine nevarnost pozebe in posadite sadike na prosto po 15. maju (po ledenih možeh).

 • paprika potrebuje sončno in zavetrno lego,
 • vrtno zemljo pred sajenjem obogatite s kompostom ali organskim gnojilom (konjski gnoj, gnojilo za plodovke),
 • sadike paprike posadite, tako da bo med posameznimi rastlinami 40 cm razdalje, med posameznimi vrstami po 60 cm,
 • sadike ohlapno privežite na oporne palice, da se poganjki v vetru ne zlomijo.

Sajenje v rastlinjak

Če imate neogrevan rastlinjak, lahko vanj posadite rastline od konca aprila/začetka maja. Ker paprika res ljubi toploto, je zelo primerna za gojenje v rastlinjaku. Med posameznimi rastlinami paprike pustite dovolj prostora in nikakor ne pozabite na redno prezračevanje rastlinjaka. Kroženje zraka, zmanjšuje vlago, preprečuje gnitje in pojav glivičnih bolezni na rastlinah.

Sajenje v posodo

Ni vrta – ni problema! Paprike lahko gojite v posodah na balkonu ali terasi. Vendar pozor, velja enako kot za sajenje na prostem: rastline postavite ven šele po ledenih možeh (po 15. maju). Za uspešno gojenje paprike na balkonu ali terasi morate upoštevati:

 • tudi na balkonu ali terasi paprika potrebuje sončno in zavetrno lego,
 • pri nizkih sortah paprike za vzgojo zadostuje cvetlično korito, druge sorte paprik potrebujejo večje posode (okrog 10 l). Tudi v tem primeru morate poskrbeti da bo med rastlinami dovolj prostora,
 • tudi sadike paprike v loncu privežite na palico, da preprečite zvijanje ali poškodbe rastlin,
 • posode napolnite s Substral zemljo za paradižnike in zelenjavo,
 • da preprečite zastajanje vode, uredite drenažo (na dno posode dodajte drenažni material).
obiranje paprike

Oskrba in obiranje pridelka

 • Za dobro letino paprike sta najpomembnejša dejavnika: toplota in svetloba. Na vreme sicer nimate vpliva, vseeno pa lahko prispevate k uspešni letini.

Paprike- vzgoja 

Odstranjevanje zalistnikov

Tako kot pri paradižniku lahko odstranjujete zalistnike tudi paprikam. To pomeni, da odstranite stranske poganjke, ki izraščajo v pazduhah listov. Doseči želimo, da rastlina energijo vlaga v nastajanje cvetov in ne v nastajanje številnih poganjkov. Takšne rastline niso tako grmičaste rasti in potrebujejo oporo.

Prvi cvet

Težka odločitev, ki pa s lahko bogato obrestuje, je da odstranimo prvi cvet in s tem tudi prvi plod. Če tega ne storimo, rastlina vso svojo energijo usmeri v razvoj plodu. In če gre vsa energija v nastanek plodu jo zmanjka za nadaljno rast. V primeru da, prvi cvet odstranite bo imela rastlina dovolj energije za razvoj koreninskega sistema in nadaljevanje rasti ter nastavek novih plodov.

Gnojenje paprike

Ker je velika potrošnica hranil, paprika za svojo rast in razvoj potrebujejo redno gnojenje. Za gnojenje lahko uporabite kompost ali organska gnojila. Gnojilo namenjeno za gnojenje paradižnika je idealno tudi za paprike.

V času cvetenja in nastajanja plodov (med junijem in koncem avgusta), rastline vsakih 14 dni pognojite s Substal Naturen tekočim gnojilom.

Tudi paprike gojene v posodah nujno potrebujejo dovolj hranil, kar jim priskrbite z rednim gnojenjem. Uporabite Substral Naturen tekoča gnojila. Pognojite jih 1x tedensko.

zalivanje paprike

Zalivanje paprike

 • Veliki porabniki hranil potrebujejo tudi veliko vode. Poleti je potrebno papriko v loncih in rastlinjakih zalivati vsak dan. Vedno zalivajte neposredno v zemljo in ne preko listov.

Zastirka zmanjša izhlapevanje vode iz tal in zmanjša potrebo po zalivanju. Če uporabite zastirko iz pokošene trave, zmanjšate tudi potrebe po hranilih.

Obiranje paprike

Prve zelene paprike iz rastlinjaka bodo za obiranje primerne že konec junija. Popolnoma bodo dozorele čez 2 do 3 tedne. Odvisno od vremena pa se lahko veselimo obiranja v rastlinjaku tudi tja do konca oktobra.

Paprike na prostem in v loncih ponavadi obiramo od julija  do septembra (odvisno od vremena). Če rastline konec poletja pokrijete s folijo, lahko čas obiranja preložite na začetek oktobra.

Prezimitev paprike v rastlinjaku

Paprika je v svoji domovini trajnica, vendar pri nas zime na prostem ne preživi, četudi jo zaščitite. Lahko pa jo prezimite v ogrevanem rastlinjaku, zimskem vrtu ali v toplem in zelo svetlem prostoru. Potrebujejo le malo vlage in minimalno temperaturo od 15° do 20° C.