Skip to main content
  • zalivanje vrta

Kako skrbno ravnati z vodo pri vrtnarjenju

Tudi pri vrtnarjenju moramo skrbno upravljati z vodo – uporabljati jo moramo kar se da učinkovito. Tu je nekaj koristnih nasvetov, ki vam bodo pomagali, da ravnate z vodo čim bolj skrbno in učinkovito.

Maksimalno izkoristite vsako kapljico

Z izbiro pravilnega rastnega substrata in z dodajanjem komposta, izboljšamo skladiščenje in oskrbo z vodo v tleh. Kompost ima sposobnost, da absorbira večjo in skladišči veliko količino vode, kar omogoča rastlinam lažje preživetje v sušnih in vročih razmerah.

Zbiranje deževnice za zalivanje vrta

Zbirajte deževnico s streh lop, garaž in zimskih vrtov. Za ta namen lahko uporabite različne posode, sode, IBC kontejnerje…, ki jih med seboj lahko tudi povežete. Pomembno je, da posodo pokrijete, saj s tem zmanjšate izhlapevanje, poleti pa preprečite razmnoževanje komarjev.

zalivanje vrta

Ob sajenju dobro zalijte

Dno sadilne jame dobro namočite in zemlji dodajte sredstvo za izboljšavo tal. Tako se bo več vode zadržalo v okolici koreninske grude in ne bo prehitro odtekla v globino.

Zalivajte temeljito in ne pogosto

Vsakodnevno škropljenje z majhno količino vode bo spodbudilo rast korenin blizu površine. Takšne rastline so veliko bolj občutljive na sušo! Zemljo je potrebno dobro namočiti, tako da korenine »potegne« v globino, kjer se vedno najde kaj vlage.

Ideja za zalivanje

Če želite vodo spraviti do korenin, lahko naredite naslednje: poleg rastline zakopljite cvetlični lonec ali plastično cev in jo napolnite z gramozom. Zalivanje skozi takšno »napravo« zagotavlja, da korenine dobijo dovolj vlage, hkrati pa se je manj izgubi zaradi izhlapevanja.

zalivanje vrta

Zastiranje

Plast materiala, ki jo potresemo po površini zemlje izpostavljene soncu, bo zmanjšala izhlapevanje. Prav tako senči zemljo in jo ohranja bolj hladno.

Za zastiranje lahko uporabite katero koli organsko snov:

  • slamo,
  • pokošeno travo (vendar le, če ni bila tretirana s sredstvom za zatiranje plevela),
  • okrasno lubje,
  • sekance,
  • granulat lave ali
  • celo časopis.

Za balkonske rastline in viseče cvetlične lonce uporabljajte posebne substrate

Balkonske rastline in viseči cvetlični lonci potrebujejo »veliko« vode, zato je pomembno, da uporabite ustrezen rastni substrat. Izberite takšnega, ki je posebej namenjen za vzgojo teh rastlin, saj je njegova sestava prilagojena potrebam teh rastlin. Substrat mora imeti sposobnost dobrega zadrževanje vode.

Imejte plevel pod nadzorom

Plevel krade vodo in hranila iz zemlje. Okopavanje med rastlinami bo uničilo plevel in preprečilo zaskorjevanje. Torej poleg tega, da odstranimo plevele, z rahljanjem tal tudi preprečujemo izhlapevanje (izgubo) vode.

Nahranite trato z ustreznim gnojilom in dovolj zgodaj

Trato je potrebno pognojiti pred začetkom vročega in dolgega poletja, tako ima koreninski sistem več časa, da se razvije dovolj globoko, kjer so zaloge vlage tudi v najbolj vročih dneh.

košnja trave

Poletno košenje trave

Poleti trato ne kosimo na kratko, temveč dvignemo višino rezi. Višje bilke dodatno zasenčijo površino tal, ohladijo korenine in preprečijo povečano izhlapevanje vode iz tal.

Dodajte gel

Kapaciteto zadrževanja vode lahko izboljšate z dodajanjem gela, ki nase veže vodo. Zrnca lahko absorbirajo do 150-kratno količino njihove lastne teže in se spremenijo v gel. Vse, kar je potrebno storiti, je zmešate zrnca in zemljo. Uporabljate ga lahko na vrtu ali v posodah.

košnja trave

Dognojevanje s tekočimi gnojili

Rastline s plitvim koreninskim sistemom, kakršne so na cvetličnih gredicah in večina zelenjave, bo zelo hvaležna za tedensko porcijo hranil in mikrohranil. Najraje kar s tekočimi gnojili. Hranila in mikrohranila bodo spodbudila razvoj obsežnega in močnejšega koreninskega sistema, ki bo kljuboval suši in poskrbel za številne cvetove in tudi bogat pridelek.

Izogibajte se opoldanskemu zalivanju

Zalivajte zgodaj zjutraj ali zvečer, saj sonce in vetra pospešujete izhlapevanje. Če je le mogoče zalivajte zjutraj, ko so rastline ohlajene. Za zalivanje uporabite postano vodo in ne tako direktno iz vodovodne napeljave. Zalivanje zvečer, lahko v vlažnih nočeh povzroči izbruh bolezni.

Posadite rastline, ki so odporne na sušo

Nekatere rastline dobro uspevajo v vročih razmerah in bolje spopadajo s sušo kot druge. Takšne rastline so npr. sivka, pelargonije, lučnik, metuljniki, rman, homulice, medvejka, hebe