Skip to main content
  • trava jeseni substral

Jesenska oskrba trate

Po vročih in sušnih poletnih mesecih, trata potrebuje vašo pomoč, da se opomore. V naslednjih vrsticah vam ponujamo nekaj nasvetov, kako to storiti in jo pripraviti na prezimovanje, da boste spomladi zopet uživali v bujni zeleni trati.

Zelenica mora biti brez listja

Zaradi izjemno vročega poletja in dolgotrajne suše, so z dreves že pričeli odpadati posamezni listi. Listje je potrebno s trate odstraniti čim prej, vsekakor pa še pred prvim dežjem. Pod pokrovom iz odpadlega listja se mora trata boriti za preživetje. Do nje ne pride svetloba, obdajata pa jo vlaga in razkrajajoče listje, zaradi česar lahko hitro pride do razvoja posameznih bolezni.

Za odstranjevanje listja lahko uporabite grablje, ki so lahko različnih oblik in iz različnih materialov, (lesene, kovinske, plastične). Poleg tega pa lahko listje odstranimo tudi s pomočjo puhalnikov ali sesalnikov, ki so na električni ali bencinski pogon. V skrajnem primeru si lahko pomagate tudi s kosilnico. Odpadlo listje ni potrebno vreči med odpadke, ampak ga odložimo na kompostni kup.

Prezračevanje

Po košnji, tudi če uporabite kosilnico s košem ali kasneje trato pregrabite, ostanejo na površini travne bilke. Oblikujejo plast, ki je praktično neprehodna za vodo, poleg tega pa onemogočajo tudi razraščanje travnih bilk in pospešujejo razvoj bolezni.

Pripomočki za prezračevanje

Tudi pri tem opravilu si lahko pomagamo z grabljami (obstajajo posebne grablje za prezračevanje, drugače pa lahko uporabite navadne vrtne ali pa pahljačaste grablje) ali s posebnim strojem, ki se imenuje prezračevalnik ali  s tujko vertikutir.

Predno se lotite tega opravila pa morate preveriti ali se je na vaši trati zaredil mah. V tem primeru je potrebno pred prezračevanjem najprej uničiti mah, kar storimo s pomočjo specialnih gnojil, kot sta Substral 3 v 1 green ali Substral Stop Mah specialno gnojilo za travo brez mahu. Če tega ne storimo, pred prezračevanjem, se nam lahko mah razširi po celotni površini.

Najbolj primeren čas za to opravilo je mesec september.

Voda, zrak in korenine

Zbita tla predstavljajo eno večjih težav pri doseganju lepe trate. S prezračevanjem rešimo tudi to težavo, ki pa se lahko reši tudi na drug način.

Vzemite vrtne vile in se z njimi sprehodite preko trate, tako da jih na večjih mestih (na razdalji 30 – 40 cm) zabodete v tla. Za to opravilo so najbolj primerne votle vile. S tem opravilom omogočimo dostop vode in zraka do korenin. Pri zbitih tleh bo voda ob jesenskem deževju odtekla naprej, namesto da bi prišla do korenin, ki jo nujno potrebujejo. V luknje, ki nastanejo lahko potresemo kremenčev pesek.

Hranila v jeseni

Zaradi redne košnje, suše in vročine, travne bilke za hitrejšo regeneracijo potrebujejo hranila. Poleg tega moramo upoštevati tudi, da se približuje zima z snegom, nizkimi temperaturami in malo sonca. Zato moramo izbrati posebna »jesenska« gnojila za trato. Ta gnojila imajo uravnovešeno in posebej za ta letni čas prirejeno sestavo hranil.

Lep primer takega gnojila je Substral JESEN gnojilo za travo z dolgotrajnim delovanjem. Vsebuje dušik s počasnim sproščanjem (do 3 mesece) in visoko vsebnost kalija, ki poskrbi za hitro regeneracijo in dvig odpornosti pred boleznimi in vremenskimi vplivi.

Gnojilo za travo

Za gnojenje trave jeseni in za zatiranje mahu, lahko uporabite tudi gnojilo Substral 3v1 Green. Specialna sestava bogata s kalijem obnavlja in krepi trato, dodatek železa pa preprečuje in zatira nastanek mahu

Ob pravilni uporabi boste nagrajeni z lepo trato tako pozno jeseni, kot tudi zgodaj spomladi.

Ob tem je potrebno poudariti, da gnojila za trato na površino ne nanašamo z roko, temveč s posebnimi orodji: posipalniki ali trosilniki, ki poskrbijo da je gnojilo enakomerno razporejeno po celotni površini.

Gola mesta na trati

Suša, vročina, živali, igra,… veliko je razlogov zakaj se po končanem poletju na zelenici pojavijo gola mesta. Tudi nepravilno nastavljena višina košnje in nepravilna uporaba gnojil lahko privede do tega.

Kakorkoli že, jesen je pravi čas za dosejavanje ali za sejanje nove trate. Za dosejavanje smo za vas pripravili poseben izdelek, ki se imenuje Substral prva pomoč za trato. Sestavljen iz visokokakovostnih travnih semen, začetnega gnojila in rastnega substrata. Namenjen za zapolnitev golih mest, ki so na trati nastala. Je enostaven za uporabo, primeren tako za sončne kot senčne predele, poleg tega pa tudi hitro zapolni prazna mesta in tako prepreči razrast plevelov in mahu.

Želimo vam veliko uspeha pri negovanju trate in uporabi naših izdelkov.

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.