Skip to main content

Orhideje- s pravo nego do veliko cvetov

Svetuje agronominja Loreta Vlahović

Orhideje so med najpogosteje gojenimi sobnimi rastlinami. Pod pogojem, da imajo ustrezne rastne razmere, ni težko skrbeti zanje. Orhideje rastejo na vseh celinah, razen na Antarktiki, najdemo pa jih celo nad polarnim krogom. Naseljujejo predvsem tropske deževne in gorske gozdove, a tudi skalnate  in obalne puščave. Večinoma rastejo na drevesih, nekatere pa tudi v zemlji ali na skalah.

Kot sobne rastline je lažje gojiti orhideje  s toplejših območij, a moderne hibride je najbolj enostavno gojiti, ker so bolj prilagojeni  našim podnebnim in svetlobnim razmeram.  

Ključni za uspeh orhidej so:

  • visoka zračna vlaga,
  • obdobje mirovanja,
  • ustrezen substrat,
  • dnevna sobna temperatura, nočna nižja za cca 8 stopinj C.

Orhideje, ki rastejo v šotnatem substratu

Cimbidij

Cimbidij  ( Cymbidium)  je najbolj poznana orhideja kot rezano cvetje. Stebla zrastejo tudi meter dolgo in so obdana z močnimi  trpežnimi cvetovi.

So tipični predstavniki  talnih orhidej. Dolgi ozki listi izraščajo iz ovalnih pseudobulbul z ozkimi dolgimi listi v šopih. 

Nega 

Cimbidije postavite na  zelo svetlo, lahko tudi sončno mesto. Po možnosti naj bodo poleti na vrtu v senci, jeseni pa  podnevi na toplem, ponoči pa na hladnejšem mestu.  Poskrbite za visoko zračno vlago.

Pafiopedil

Pafiopedil ( Paphiopedilum)  ali orhideja venerin čeveljc bo najboljše uspevala, če bo vse leto na sobni temperaturi. Ponoči pa naj bo le nekaj stopinj hladneje in jeseni nekaj tednov  na hladnejšem rastišču.

Zanjo je odlična pozicija severno in vzhodno okno. Tudi pafiopedil raste v zemlji.

Pazljivost je potrebna pri zalivanju! Ne zalivajte v osrčje rastline ampak po substratu, da se izognete gnilobi. Iz ene listne rozete zraste le en cvetni poganjek, nato pa poleg starega zrastejo novi  iz katerih bo cvetela naslednje leto.

Orhideje, ki rastejo v substratu iz lubja

Falenopsis

Falenopsis ( Phalaenopsis) orhideje imajo ob osnovi debele jezičaste liste v parih. Iz zalistja poženejo cvetna stebla. Čudovita bujna orhideja s cvetovi na dolgih elegantnih steblih.

Postavite jih na svetla mesta brez direktnega sonca. Vse leto naj bo temperatura 20 do 22 stopinj in veliko zračne vlage. 

Po koncu intenzivne rasti, naj bo rastlina 4 do 6 tednov na  temperaturi okrog 16 stopinj, kar bo spodbudilo cvetenje. Že neredno zalivanje ter nižje nočne temperature spodbudijo k nastavku cvetnih stebel.

Drobnocvetni falenopsisi tvorijo veliko stebel  z velikim številom cvetov. Dostikrat na steblu poženejo mlade rastlinice ‘ keiki‘. Pustite, da  se okrepijo in tvorijo korenine, ter jih potem odrežite ali pustite, da cvetijo  na mestu rasti. Pri tem upoštevajte dvojno potrebo rastline po hranilih in vodi.

Dendrobij

Dendrobij ( Dendrobium) orhideje tvorijo močna pokončna stebla z izrazitimi kolenci. Cvetovi so nanizani okrog in okrog stebel. 

Po cvetenju  steblo lahko odrežete in položite na prst. Iz vsakega kolenca bodo pognale korenine.  Postavite jih na svetlo mesto vse do jesenskega mirovanja, ko  jim bo bolj ustrezalo  zalo malo zalivanja in  temperature  med 12 in 15 stopinj.

Divje orhideje

Divje orhideje imajo največkrat obilje drobnih cvetove, ki spominjajo na plesalke, insekte ali ptice. V naravi  s tem privlačijo insekte.

Odvisno od sorte oncidiji  ali orhideje plesalke (Oncidium)  imajo nežna ali zelo visoka debla , ki so na zgornji tretjini stebla množično obdana z drobnimi cvetovi žarečih barv, najpogosteje v rumeno oranžnih tonih.

Orhideje, ki rastejo z golimi koreninami

Orhideje Vanda

Vanda orhideje rastejo z golimi koreninami in edine orhideje ki imajo tudi naravno moder cvet.

Najbolje bodo uspevale, če jih boste obesili nad  vodni motiv ali meglilnik.  Postavite jih lahko v večje prozorne steklene vaze. V vsakem primeru redno pršite korenine in poskrbite za veliko zračne vlage. 

Nega orhidej

Orhideje z grobimi listi in  debelimi spodnjimi deli – bulbami, potrebujejo  sušno obdobje mirovanja, za razliko od tistih z nežnimi listi, ki se nikoli ne smejo presušiti.

Večina tropskih orhidej je epifitskih in najhitrejši način, da jih ubijemo, je preveč vode. V svojem naravnem habitatu epifitske orhideje živijo na drevesnih deblih in vejah, njihove korenine pa niso prilagojene za tla. Potrebujejo dobro odcejen medij, ki jim bo omogočil odtekanje vode kot bi bile na drevesu.

Substrat iz lubja

Za rast potrebujejo poseben substrat za orhideje na osnovi lubja, ki lahko zadržuje hranilne snovi in vodo, a je rahel, zračen in lahek. 

Svetla barva substrata pomeni, da je suh. Za zalivanje uporabite mehko vodo kot je deževnica, filtrirana  ali odležana voda.

Medij, ki ga uporabljate za rast, vpliva tudi na to, kako pogosto boste morali zalivati ​​svojo orhidejo: lubje se hitro posuši, mah pa vpije vodo in jo dolgo zadrži.

Gnojenje orhidej

Najboljše bo, da lonček potopite v mehko vodo, kateri v času rasti 2x mesečno dodate specialno gnojilo za orhideje. Po največ pol ure namakanja lonček dvignite in dobro odcedite odvečno vodo. 

Ko se na površini substrata začnejo nabirati beli kristalčki pomeni, da je  bilo dodanih preveč hranil. Substrat izpirajte z zmehčano vodo.

Nega orhidej med letom

Pozno pozimi in spomladi rastejo novi poganjki, rastline zalivajte in vzdržujte vlažen substrat.

Poleti orhideje rastejo in potrebujejo hranilne snovi zato redno gnojite z gnojili namenjenimi prav orhidejam. 

Pozno poleti in jeseni se tvorijo novi poganjki in debelijo bulbe, temu sledi zasnova novih cvetnih poganjkov. Redno zalivajte in manj gnojite.

Pozno jeseni in pozimi je obdobje mirovanja, ko orhideje potrebujejo veliko svetlobe in malo vode.

Presajanje se običajno izvaja vsako drugo leto. Če vaše orhideje nenadoma prenehajo cveteti, vendar imajo primerno svetlobo, temperaturo in vlažnost, bo morda potrebna presaditev.

Prav tako bodite pozorni na znake škodljivcev ali bolezni. Orhideje občasno prizadenejo kaparji in listne uši. Običajno jih je mogoče sprati z insekticidnim milom ali uničiti z uporabo naravnega sredstva proti škodljivcem.

Kako spodbuditi orhideje k cvetenju

Orhideje se profesionalno pogosto gojijo v mešanici na osnovi šotnega mahu. To je odlično za pridelovalce orhidej, ni pa optimalno za orhideje.  Ko orhideja konča s cvetenjem, lahko povečate možnosti za prihodnje cvetenje tako, da jo presadite v zemljo za orhideje na osnovi lubja.

Ključni dejavnik za ponovno cvetenje vaših orhidej je tudi svetloba. Dajte svoji orhideji svetlobo, ki jo potrebuje in večja je verjetnost, da boste dobili nove cvetove. Pomanjkanje svetlobe povzroči slabo cvetenje. Vendar pa lahko preveč svetlobe povzroči opekline listov.

Prava izbira mesta za orhideje

Zmerno do malo svetlobe dobijo rastline na oknu obrnjenem proti severu.

Klasična orhideja za to mesto je falenopsis. Pafiopedil  in Miltonije ravno tako dobro uspevajo na severnih ali vzhodnih oknih. Bodo pa zaradi manj svetlobe lahko tudi manj cvetele.

Srednje in veliko svetlobe najdemo ob oknih, obrnjenih proti jugu ali zahodu. Dendrobriumi, Orhideje plesalke in Oncidiumi se bodo tukaj dobro počutili. Orhideje Katleje bodo prenesle tudi nekaj ur neposrednega sonca skozi okno.

Okna, obrnjena proti zahodu, so običajno prevroča za orhideje, toda z nekaj filtriranja (prozorna zavesa) se včasih obnese, če sonce le ni preveč direktno.

Orhideje epifiti bodo najbolje uspevale posajene v prozorne cvetlične lončke, kjer bodo tudi korenine deležne nekaj svetlobe. Okrasni lončki naj bodo višji, da rastline ne bo sedala v vodi in širši od sadilnega lončka, da lahko zrak kroži.

Postavite jih v skupine v široke posode. Okoli njih postavite praproti, ki bodo z zelenim ozadjem poudarile lepoto cvetov. Pri tem pazite, da listi praproti ne prekrivajo listov orhidej.

Ni pa nujno, da so vaše orhideje ves čas na istem mestu. Če želite cvetočo orhidejo uporabiti kot osrednji del mize ali dekoracijo ne bo škode, če jo premaknete. Ko odcveti, ja preprosto odnesite nazaj na mesto ob oknu.

Lahko pa kombinirate in orhideje v času mirovanja postavite v hladnejši prostor, ko zacvetijo, pa jih postavite na najbolj atraktivno vidno mesto. Izbira je vaša.

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.