Skip to main content

Obiranje jabolk

Jesen je čas obiranja plodov. Različne sorte jabolk obiramo in skladiščimo na različne načine. V velikih nasadih jabolka obirajo, ko dosežejo tehnološko zrelost, ki jo določijo na različne načine (škrobni test, merjenje sladkorjev, merjenje trdote,…).

V domačem sadovnjaku pa jih nabiramo postopoma glede na zrelost. Pri tem moramo vedeti, katere sorte imamo in kdaj dozorevajo. Kdaj je sadež dovolj zrel lahko ocenimo s tem da ga poduhamo, poskusimo, opazujemo barvo kožice.

Pri jabolkih in hruškah zrelost lahko ocenimo tudi glede na barvo pečk. Zreli plodovi imajo črne pečke. Tudi samo z opazovanjem drevesa, bi se dalo ugotoviti, kdaj je najbolj primeren čas za obiranje. Ko pričnejo z dreves odpadati povsem zdravi plodovi, je zadnji čas da se odpravimo obirati.

Sadje za sprotno uporabo je lahko nekoliko bolj zrelo kot je sadje namenjeno skladiščenju. Skladiščimo le zdrave plodove, poškodovane pa predelamo v sokove, kis, žganje…

Najprej oberite plodove na robu drevesa

Jablane in hruške obiramo tako, da najprej oberemo plodove na obrobju drevesa, saj tisti v notranjosti še niso povsem dozoreli in potrebujejo še nekaj sonca. Oberemo jih kakšnih 10 dni za prvimi.

Jabolka so zelo občutljiva na odtiske, zato jih obiramo previdno in jih pri tem ne stiskamo. Podobno velja tudi za hruške. Dodatno težavo pa povzroča to, da se te poškodbe pojavijo šele čez nekaj časa, ponavadi v skladišču. Takšno sadje prične gniti. Pri obiranju moramo tudi paziti, da sadja ne poškodujemo z nohti.

Jabolka z dolgimi peclji, hruške

Jabolka z dolgimi peclji, kot je npr. sorta zlati delišes obiramo tako, da plod primemo in ga privzdignemo, pri sortah s kratkimi peclji pa plod primemo in zavrtimo. Jabolk ne vlečemo in trgamo z dreves na silo, saj lahko pri tem poškodujemo rodni les. Če na plodu oz. peclju ostane košček lesa ali je poškodovan pecelj, lahko pri skladiščenju poškodujemo tudi druge plodove. Podobno je tudi pri hruškah, kje lahko s polomljenih pecljem poškodujemo plodove v okolici.

Pred shranjevanjem obrane plodove skrbno pregledamo, da na njih ni znamenj bolezni, poškodb škodljivcev ali katerihkoli drugih poškodb. Shranjene plodove tudi v shrambi redno pregledujemo (vsak teden).

Precejšnjo težavo ravno v času obiranja predstavljajo ose in sršeni, ki se radi posladkajo z zrelim sadjem. Če lahko sadje pred pticami zaščitimo z mrežo, tak ukrep proti osam in sršenom ne pomaga. Najbolj učinkovito je, če jim nastavimo vabe, ki ih kupimo ali pa izdelamo iz plastenk. Za vabo uporabimo pivo, vino ali razredčen kis, vabo pa nato obesimo na drevo.

Za obiranje višjih dreves potrebujemo ustrezno sadjarsko lestev ali obiralnik na dolgi palici. Plodove, ki jih bomo takoj predelali pa lahko tudi otresemo.

Čas obiranja posameznih sort jabolk

  • Začetek septembra:

    gala, elstar (prvo obiranje), kosmači, Zlata parmena in druge

  • Sredina septembra:

    jonata, jonagold, gloster, zlati delišes, ecolette, lonjon, carjevič, topaz in druge

  • Konec septembra/ začetek oktobra:

    sorte, ki prezimijo do spomladi, in sicer braeburn, idared, fuji, granny smith, mutsu, voščenke in druge

Jabolka obrana v začetku septembra so namenjena sprotni porabi. Sorte, ki se obirajo v sredini septembra se lahko skladiščijo krajši čas, pozne sorte (obiramo jih konec septembra in še v oktobru), pa so namenjena za ozimnico.

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.