Skip to main content

Nega trate poleti

Čeprav nas večina komaj čaka na prihod poletja, pa je to obdobje za trato zelo stresno. Visoke temperature, suša, škodljivci, domače živali, igra,… vse to ne vpliva ravno najbolje na trato, zato vam v nekaj naslednjih vrsticah svetujemo, kako jo tudi poleti ohraniti v najboljši kondiciji.

  1. Zalivanje

Tako kot je pomembno za nas, da poleti zaužijemo dovolj tekočine,  je tudi za trato in druge rastline pomembno, da imajo na voljo dovolj vode. Pri tem pa moramo upoštevati nekaj osnovnih pravil. Trato zalivamo zgodaj zjutraj oz. pozno zvečer. Upoštevati moramo, da pri visokih temperaturah večino vode izpari, namesto da bi se vpila v zemljo in bila na voljo koreninam.

Izogibamo se zalivanju ponoči, ko se vlaga dlje časa zadrži na listih, kar lahko privede do izbruha bolezni in slabo vpliva na zdravje trave. Prav tako ne smemo zalivati v opoldanskih urah, ker lahko pride do ožigov. Trate ne zalivamo po urniku, temveč po potrebi.

Pred zalivanjem opravite test :

Sprehodite so po travi in če se na njej poznajo naše stopinje oz. se trata za stopinjami več ne dvigne je to znak, da je potrebno zalivanje.

Tudi trajanje zalivanja oz. količino vode, ki je potrebna je težko določiti. Vedeti pa moramo, da je potrebno trato zaliti, še preden se tla popolnoma izsušijo, da moramo zalivati počasi in z majhnimi kapljicami (voda se ne sme zadrževati na površini).

Zaliti moramo temeljito, tako da voda prodre dovolj globoko (do globine 10 – 15 cm). Trato, ki jo zalivamo redkeje (1-2x tedensko) in temeljiteje je na sušo veliko manj občutljiva kot trata, ki jo zalivamo vsak dan. Zalivanje pa je odvisno tudi od terena (sonce, senca), tipa zemljišča ter vremenskih razmer.

2. Košnja

Trato poleti kosimo vsaj 1x tedensko. Ne smemo jo kositi nižje kot 3 cm, nikoli pa ne smemo odkositi več kot 1/3 višine travne bilke. Po košnji moramo s trate odstraniti vse ostanke, ki so nastali pri košnji. Kosimo, ko je trava suha, ko na njej ni več rose in ko tla niso več razmočena. V obdobju suše, pogostnost košenja zmanjšamo in pustimo trato nekoliko višjo (5-8 cm). V primeru, da pokosimo prenizko, se trava težko obraste, prazna mesta pa zasedejo pleveli in mah.

Noži kosilnice naj bodo vedno ostri – nabrušeni!

3. Pleveli

Če se v trati pojavijo pleveli in mah jih je potrebno čim hitreje zatreti. Ker so agresivnejši in rastejo hitreje od trate, le to izpodrivajo. Proti njim se borimo z rednim vzdrževanjem zelenice.

Kot izjemno uspešno se je v boju proti plevelom in mahu izkazalo specialno gnojilo Substral 3 v 1.

Kot že samo ime pove so v njem združene 3 za lepo trato nujno potrebne stvari: gnojilo, herbicid za zatiranje plevelov in železo, ki uničuje mah in daje travi temno zeleno barvo. Podoben izdelek je pripravek Substral 2v1, le da ta ne uničuje mahu, temveč samo plevele. Poleg tega vsebuje tudi gnojilo z dolgotrajnim delovanjem (do 100 dni).

4. Hranila

Toplo vreme pospeši rast trave, ki za svojo rast iz zemlje črpa hranilne snovi in vodo. Poleg tega tudi s košnjo, odnesemo s površine veliko hranilnih snovi, ki jih je potrebno nadomestiti. V ta namen je na voljo veliko različni gnojil za travo, le redka gnojila pa imajo ob tem dolgotrajno delovanje in ne obremenjujejo okolja. Tako gnojilo je npr. Substral gnojilo za trato z dolgotrajnim delovanjem.

5. Dosejevanje

Najprimernejši čas za setev in dosejavanje trave je na pomlad ali v zgodnji jeseni. Poletje ni ravno primeren čas za to opravilo, vendar ob redni in obilni oskrbi z vodo rezultat ne bo izostal. Manjša gola mesta na trati lahko hitro in enostavno zapolnimo z uporabo Substralove travne mešanice »SOS«.

Specialna travna mešanica vsebuje semena hitrorastočih trav, ki zapolnijo gola mesta še pred razvojem plevelov. Za lažje dosejevanje vam priporočamo tudi uporabo posebnega rastnega substrata.

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.