Skip to main content

Rastline po neurju

Vročinski val se nemalokrat konča z neurjem ali celo točo. Takrat lahko samo upamo, da nam bo vreme prizaneslo in ne bo v samo nekaj minutah popolnoma izničilo naš večmesečni trud. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj nasvetov, kako ukrepati in negovati rastline po neurju.

Najprej ocenimo kakšna škoda je nastala. Vendar to ne storimo takoj po zaključku neurja temveč počakamo kakšen dan ali dva. Takrat se bo šele pokazalo kako velika škoda je nastala. Pogosto se nam v začetku zdi, da je povzročena škoda večja, kot se izkaže kasneje.

Rastline temeljito pregledamo in ocenimo, katere bomo poskusili rešiti in regenerirati in katere bomo prisiljeni zamenjati. Odločitev temelji na obsegu škode in kdaj v poletju se neurje pojavi.

Odstranimo močno poškodovane rastline, ki jih ne nameravamo rešiti, ostalim pa odstranimo vse poškodovane in polomljene liste in tudi plodove. Tudi vse dele rastlin, ki ležijo na gredi odstranimo, saj so gojišče za številne bolezni. Poleg bolezni pa ne smemo pozabiti tudi na polže, ki se pojavijo po vsakem bolj obilnem dežju.

Ko se tla nekoliko osušijo (ponavadi neurje spremlja tudi silovit dež) jih zrahljamo in pri tem pazimo, da ne poškodujemo koreninskega sistema. Močan dež zbije tla in v takih tleh korenine niso več sposobne normalno opravljati svoje funkcije.

Po končanem čiščenju in rahljanju uporabite sredstva za krepitev rastlin

Dodajte organska gnojila, ki vsebujejo alge

Prednost damo tekočim organskim gnojilom.

Priporočljivo je tudi zastiranje tal, saj močno poletno sonce tla hitro izsuši in ogreje.  V takih pogojih pa se korenine počasneje razvijajo. S pomočjo zastirke ohranjamo tla vlažna, temperatura je nekoliko nižja in korenine ter tudi rastline se bodo tako hitreje obnovile.

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.