• bio naravni insekticid za sobne rastline

Naravni insekticid za sobne rastline

S prihodom jeseni se zaključi sezona rasti, dnevi so vse krajši in hladnejši, prične se kurilna sezona. Vse te spremembe nas »prisilijo«, da namenimo nekaj več pozornosti sobnim rastlinam. Ob zaključku rasti je potrebno omejiti ali prenehati z gnojenjem saj gredo rastline na počitek. S krajšanjem dneva, je vse manj svetlobe, ki je na voljo rastlinam, zato jim poiščemo primeren prostor. Zaradi ogrevanja postaja zrak v stanovanjih vedno bolj suh, zato ga je potrebno vlažiti. To je le nekaj stvari, ki vam otežijo vzgojo, vendar se lahko le z nekaj prilagoditvami na to uspešno odzovemo in omogočimo rastlinam zaslužen počitek.

Večina rastlin ima rada svetlobo, zato jim poiščemo svetel prostor. Največkrat je to ob oknu, vendar se pri tem izogibajmo severne strani. Ker bo na ta način samo del rastline dobil dovolj svetlobe, jih moramo redno obračati. Če nimate dovolj svetlih prostorov, jih lahko postavite v nekoliko temnejše in hladnejše sobe. V hladnejši sobi, se manj svetlobe ne bo toliko poznalo.

Vzroki za pojav insektov

Če ste preko toplega dela leta prenesli rastline na prosto, jih ob padcu temperature prenesite nazaj- Še posebej so na nizke temperature občutljive, sočnice, kaktusi, citrusi in druge »eksotične« rastline.

Rastline so tudi občutljive na hitre spremembe (vdore) hladnega in toplega zraka, zato jih ne postavljamo v bližino grelnih teles.

Zaradi ogrevanja zrak v prostoru postane suh, kar za rastline ni primerno. Pomagamo si s pršenjem rastlin ali pa v bližino postavimo posodo z vodo, ki bo izhlapevala in tako bo zrak bolj vlažen. Pomaga tudi, če rastline združimo v večje skupine. Lahko pa si priskrbite vlažilec zraka.

Preprečite okužbe sobnih rastlin

Kratko in obsežno prezračevanje s široko odprtim oknom je veliko bolj učinkovito kot puščanje odprtega okna na nagib dlje časa. Izogibajte se prepihu.

Jeseni se spremeni tudi režim zalivanja, saj rastline potrebujejo manj vode. Znano je, da več rastlin propade zaradi preobilnega zalivanja, kot se jih posuši. Zalivamo jih manj pogosto in z manjšimi količinami vode. Preden se odločite za zalivanje, s prstom preverite ali je zemlja še vlažna.

Rastline zalivajte s postano vodo ali deževnico. Nikoli jih ne zalivajte direktno z vodo iz vodovodne napeljave. Je prehladna in je trda.

Hranila redno dodajamo cvetočim rastlinam preostalim pa le poredko. 

Rastlin v jesenskem času ne presajamo in ne obrezujemo, razen če je to nujno potrebno. Če je v posodi preko poletja prišlo do »pomanjkanja« zemlje, jim jo dodamo. Seveda pa jim odstranimo vse suhe in stare rumene liste.

Naravni insekticid za sobne rastline

Škodljivci so prisotni preko celega leta. Nekateri se še posebej dobro počutijo v suhem in toplem zraku: listne uši, pršice, kaparji. Rastline je zato potrebno redno pregledovati in proti škodljivcem ustrezno in pravočasno ukrepati.

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.

Spremljajte nas

.

© 2021 Substral - Vse pravice pridržane!      Izdelava strani Kinvart