Skip to main content

Mah v travi

Mah je ena izmed največjih nadlog, ki nas doleti pri vzgoji lepe trate. Mah uspeva tam, kjer trava ne raste. Tako mah trave ne uničuje, temveč samo zasede mesta, kjer je trava odmrla ali zaradi neustreznih pogojev ne raste. Velikokrat pa smo za nastanek mahu v trati krivi sami.

Vzroki za mah v travi

  • ker na trati nimamo ustrezno urejenega vodnega režima (voda po obilnejših padavinah zastaja na trati in ne odteče pravočasno),
  • ker je prostor preveč v senci (drevesa, grmovnice, zidovi, stavbe,…),
  • ker je pH tal prenizek (kisel),
  • ker so tla zbita (uporaba, glina, ilovica),
  • ker iz trate nismo odstranili polsti (odmrle trave),
  • ker trato kosimo prenizko,
  • ker trati primanjkuje hranil.

Zaradi vseh naštetih dejavnikov trata raste in se obnavlja počasneje kot sicer. To pa izkoristijo mahovi, ki so pritlikave rasti in se razraščajo v širino ter zasedejo prazen prostor.

Vodni režim

Izboljšajte vodni režim v tleh, s pomočjo rednega prezračevanja in zračenja trave, tako da voda ne bo zastajala. V luknje, ki nastanejo po zračenju zasujte z mivko ali kremenčevim peskom.

S prezračevanjem s površine odstranite tudi polst, ki preprečuje pronicanje vode v globino in tudi vpliva na zastajanje vode. Poleti se je potrebno izogibati nepotrebnemu ali celo prepogostemu zalivanju. Trato zalijemo šele takrat, ko se tla popolnoma izsušijo. Zalivamo jo temeljito in z večjimi količinami vode. Le v tem primeru lahko voda prodre dovolj globoko, da ustvari zalogo vlage. Tako tudi korenine trave prodirajo globlje in so zaradi tega manj občutljive na sušo.

Kisla tla

Trava dobro uspeva v območju pH 5,5-7,5. Če je vrednost nižja, potem površino preraste mah. Zato je potrebno kislim tlem dodajati kamninsko moko, ki deluje bazično in razkisa (zviša vrednost pH) tla. Tudi nekatera mineralna gnojila prispevajo k zakisanosti tal, zato tudi v tem primeru dodajamo kamninsko moko.

Senca

Trata za razliko od mahu v senci ne uspeva. To lahko opazimo predvsem pod krošnjami velikih dreves in ob visokih zidovih in zgradbah. Drevesa in grmovnice lahko močno obrežemo in s tem omogočimo dostop svetlobi. Še bolj učinkovito je, če jih odstranimo in zasadimo nižje rastline. Drugače pa je edina rešitev, da posadimo pokrovne rastline, ki ne potrebujejo veliko sonca (hoste, dihondro,…).

Zbita tla

Korenine trave se zelo težko prebijajo skozi težka, zbita ilovnata tla. Korenine mahu so plitve in zato jih težka in zbita tla pri razvoju ne motijo. To se najbolj pozna v vročih poletnih mesecih. Zbita tla lahko nastanejo tudi zaradi pogoste in intenzivne rabe (športna igrišča in rekreacijske površine).

Zbitost tal preprečujemo z rednim zračenjem oz. prezračevanjem. Če so tla sestavljena iz gline ali ilovice, potem jih poskusimo izboljšati z dodajanjem mivke oz. kremenčevega peska.

Slaba prepustnost tal

Je v večini primerov povezana s težkimi tlemi. Taka tla niso zračna, v njih pa se zadržuje vlaga. Ker se korenine trave ne morejo razvijati, zaradi tega trava odmira, na njenem mestu pa se razraste mah, ki ga taki pogoji ne motijo.

Tudi prepustnost tal izboljšamo z zračenjem. Na večjih površinah to naredimo strojno s pomočjo prezračevalnikov, na manjših površinah pa to opravimo z vilami in dodajanjem mivke oz, kremenčevega peska. Izboljšava tal je lahko dolgotrajen proces in lahko traja tudi več let.

Prenizka košnja in nepravilno zalivanje

S košnjo pospešujemo zgoščevanje in intenzivnost rasti trave. Prenizek odkos ima za travo negativne posledice, kot je razraščanje mahu. Višina košnje je odvisna od travne mešanice, mesta rasti in letnega časa, nikoli pa ne smemo pokositi več kot 1/3 višine trave

Pomanjkanje hranil

Samo močna in zdrava trava lahko uspešno konkurira mahu, zato jo je potrebno redno gnojiti. Tudi po vsaki košnji s trave odnašamo hranilne snovi, ki jih moramo zato nadomestiti. Pri tem uporabljamo specialna gnojila, ki so namenjena za gnojenje trave (potrebam trave prilagojena sestava)in vsebujejo počasi delujoč dušik. Gnojila dodamo, ko opazimo, da trava zastaja v rasti in postane svetlejša.

Zatiranje mahu

Vzroki za mah v travi

Mah uspešno zatiramo tudi z različnimi gnojili in pripravki, katerim je skupno to, da vsebujejo železo npr. Substral specialno gnojilo za travo STOP MAH ali pa Substral 3 v 1 popolno gnojilo za travo, kjer poleg mahu uničimo tudi širokolistne plevele.

Po uporabi teh pripravkov mah počrni in odmre v roku 14 dni. Takrat odmrli mah odstranimo s trate s pomočjo grabelj ali prezračevalnika. S tem omogočimo rast in razvoj travnih bilk. Mah najbolj učinkovito zatiramo zgodaj spomladi ali jeseni.

Gola mesta po odstranitvi mahu

Ko odstranimo odmrli mah je potrebno čim prej dosejati.

Za dosejevanje in zgoščevanje trate po prezračevanju je najbolj primerna travna mešanica Substral SOS. Njena bistvena prednost je, da kali pri nižjih temperaturah. Ker trato ponavadi prezračujemo prej (marec), kot jo sejemo (maj), je bistvenega pomena, da se prazna mesta čim prej zapolnijo.

S pomočjo ustreznega gnojila se trata regenerira sama, vendar je zato potreben čas in ustrezni pogoji. Če pa je golih mest več ali so nekoliko večja, potem je potrebno travo dosejati. Rado se zgodi, da se na teh mestih pojavijo pleveli, ker pričnejo njihova semena kaliti hitreje, kot semena trave. Z uporabo travne mešanice Substral SOS, kjer semena trave pričnejo kaliti že pri 6°C, prehitimo plevele in jim onemogočimo, da se razvijejo.  

Substral senca (mešanica, ki je namenjena za senčne predele, ki pa uspeva tudi na sončnih, dekorativna trata)

Edinstvena travna mešanica , ki je odporna na nizke temperature in dobro uspeva tudi na senčnih predelih. Tvori izjemno gosto rušo, v kateri se mah ne more razvijati. V primerjavi z drugimi travnimi mešanicami za senco hitreje kali in bolje prenaša obremenitve, zato je primerna tudi za rekreacijske površine in otroška igrišča. Zaradi temnozelene barve in ozkih listov ima tudi visoko okrasno vrednost. Mešanica je primerna tudi za sončne prostore, poleg tega pa spomladi tudi hitro ozeleni. 

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.