Skip to main content

»Ušivo« leto

Lepljivi in zviti listi so pogosto pokazatelj pristnosti listnih uši. Napadajo skoraj vse rastline: zelenjavne, okrasne in sadne.

Listne uši so najpogostejši škodljivec na vrtu med žuželkami. Obstajajo stotine milijonov let in po vsem svetu je zastopanih več tisoč vrst. Samo v Evropi je znanih več kot 1500 različnih vrst. Uši se med seboj razlikujejo po velikosti, obliki in barvi. Lahko zrastejo od nekaj milimetrov do približno 1 cm in so večinoma brez kril, občasno pa se pojavijo tudi v krilati obliki. Poleg navadnih zelenih uši obstajajo še bele, rumene, rdeče, sive, rjave in črne uši.

Nekatere vrste uši so bolj izbirčne in napadajo le eno ali nekaj gostiteljskih rastlin, medtem ko se druge pojavljajo na različnih vrstah rastlin.

Listne uši se zelo hitro razmnožujejo, zato jih je potrebno odkriti in se proti njim začeti boriti čim prej. V pomoč so nam lahko naslednji znaki, ki kažejo na prisotnost listnih uši na rastlinah:

 • zakrneli listi in deformirani poganjki: zaradi sesanja uši se listi skodrajo in zvijejo, ob hudem napadu se deformirajo mladi poganjki.
 • lepljivi listi: listi postanejo lepljivi zaradi izločkov listnih uši. Uši izločajo sladek sok, ki ga imenujemo tudi medena rosa (mana).
 • mravlje na rastlini: mravlje in listne uši so pogosto dobre »prijateljice«. Mravlje se hranijo z medeno roso, ki jo uši izločajo in branijo uši pred sovražniki. Če opazite da se po rastlini sprehajajo mravlje jo temeljito preglejte. Mravlje same niso škodljive in izginejo, ko se znebimo uši.

Če ste opazili kakšnega od teh znakov, je potrebno rastline natančno pregledat. Listne uši najpogosteje najdete na spodnji strani listov, mladih poganjkov, popkov in plodov.

Škoda, ki jih povzroči napad uši je različna:

 • zakrneli listi in rastline: zaradi sesanja se lahko deli rastlin ali cele rastline posušijo in celo odmrejo.
 • slabši pridelek: napad listnih uši oslabi rastline in povzroči slabši pridelek.
 • sajavost: medena rosa je idealno gojišče za glivice sajavosti. Okuženi listi imajo manjšo sposobnost fotosinteze.
 • virusi: listne uši so znani prenašalci rastlinskih virusnih bolezni (krompir, kumare,…). Rastline, okužene z virusi, je potrebno takoj uničiti.

Množični pojav uši:

 • izjemno hitro razmnoževanje: toplo vreme spomladi in zgodaj poleti je idealno za razvoj listnih uši. V enem letu se lahko razvije od 10 do 16 generacij, odvisno od vrste uši!
 • „uši temeljnice“: samice uši lahko skotijo od 3-4 generacije nekrilatih uši, ne da bi jih samci oplodili (živorodno razmnoževanje). Ti pa se lahko množijo na enak način.
 • krilate listne uši: okrog junija se pojavijo krilate uši (samice), ki omogočajo, da se okužba z uši širi na druge rastline.
 • razmnoževanje in prezimovanje: jeseni se poleg samic razvijejo tudi moške listne uši. Po oploditvi samice položijo jajčeca na rastlino, da prezimijo. Prve uši se izležejo zgodaj spomladi.

Boj proti listnim ušem

Za uspešen boj proti ušem pomagajo redni pregledi rastlin. Takoj ko opazimo prve simptome ali uši na rastlini moramo ukrepati.

Za lov na krilate uši in s tem preprečevanje njihovega širjenja na druge rastline uporabimo Substral Naturen lepljive plošče

Ali pa koncentriranimi pripravki, ki jih je potrebno razredčiti:

Pri uporabi naravnih pripravkov je potrebno rastlino temeljito omočiti, tudi spodnjo stran listov.

Za okrasne rastline, ko so npr. vrtnice, vam priporočamo uporabo sistemičnih insekticidov Substral Celaflor Careo, ki jih dobite v kmetijskih apotekah.

Preventivni ukrepi proti ušem so tudi zelo pomembni:

 • poskrbite, za zdravje vaših rastlin, zdrave rastline so manj dovzetne za listne uši. Uporabljajte primerna gnojila in sredstva za krepitev rastlin.
 • sadite mešane kulture, saj s tem zadržite širjenje listnih uši.
 • na vaš vrt privabite naravne plenilce kot so npr. pikapolonice, tenčičarice,… Postavite hotel za koristne žuželke.

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.