Skip to main content
 • limona

Spoznajte limonovec, preden ga kupite

Predstavljajte si , da potrebujete limonin sok ali malo limonine lupinice in namesto da odhitite v trgovino, skočite na vrt in naberete sveže limone. Ni znanstvena fantastika, to je povsem mogoče.

Limone so ena izmed vrst citrusov, ki rastejo na privlačnih zimzelenih drevesih. Običajno dosežejo višino nekje do 180 cm. Žal so občutljivi na mraz, zato jih gojimo v posodah, ki jih postavimo na prosto, ko ni več nevarnosti pozebe. Tam lahko ostanejo do jeseni, potem pa jih prezimimo v zaščitenem prostoru.

Limonovci cvetijo z belimi, dišeče cvetovi, ki se lahko pojavljajo preko celega leta, vendar so bolj pogosti pozno pozimi. Plodovi zorijo približno 12 mesecev, zato so lahko drevesa hkrati polna cvetov in plodov. Limonovci so samooplodni, tako da za pridelek zadostuje že eno samo drevo.

Niso primerni za sobne rastline, saj zahtevajo veliko svetlobe, zato večina notranjih prostorov ne zadostuje njihovim potrebam. Dobro pa se počutijo v zimskem vrtu ali rastlinjaku. Prav tako ne marajo centralnega ogrevanja, saj je zrak v takšnih prostorih pretopel in predvsem preveč suh.

Poleg limonovcev lahko doma vzgojite tudi številne druge vrste citrusov: pomaranče, limete, kumkvat…

Za več napotkov za gojenje ostalih citrusih, preberite blog Pomaranče, limone in ostali citrusi

Limonovec- gojenje

limonovec limonovec

Lega

Limonovec poleti postavimo na toplo, sončno in pred močnim vetrom zaščiteno lego. Prezimi naj v dobro osvetljenem zaprtem prostoru (rastlinjaku ali zimskem vrtu).

Temperatura pozimi naj v prostoru ne pade pod 10 °C; temperature nižje od 7 °C lahko povzročijo težave.

V prehodnem obdobju imejte vedno pripravljen vrtnarski flis, da z njim lahko zaščitite rastline, če nas slučajno presenetijo nizke temperature.

Limonovec gojimo v velikih glinenih loncih in pri tem uporabimo specialne rastne substrate namenjene za gojenje citrusov.

limonovec sorte limonovec sorte

Sorte limonovcev

Večina trgovcev prodaja “limonovce” brez imena, vendar pa obstaja kar nekaj sort. Če jih le nekaj naštejemo: Meyer. Eureka, Lisbon,… Med seboj se razlikujejo po obliki plodov, debelini lupine,…

Nega limonovca

Limonovec je najbolje kupiti spomladi ali zgodaj poleti, tako da se do jeseni prilagodi na nove rastne razmere.

Zalivanje limone

 • Poleti rastline obilno zalivajte, vendar pazite, da ne stojijo v vodi.
 • Od jeseni do pomladi zalivajte zmerno, tako da se površina substrata med dvema zalivanjema delno izsuši.
 • Posebno pozornost je potrebno nameniti zalivanju pozimi, saj je prekomerno zalivanje pozimi ena najpogostejših težav.
 • Citrusi ne marajo trde vode (apnenca), zato namesto vode iz vodovodne napeljave, uporabite deževnico ali postano vodo.
 • Prav tako jim ne ustreza hladna voda, ki predstavlja šok za korenine, zato zalivajte z vodo, ki je ogreta na sobno temperaturo.

  gnojenje citrusov gnojenje citrusov

  Gnojenje limonovca

  Citrusi so lačne rastline in potrebujejo zadostno količino hranil. Od marca do julija jih dognojujemo tedensko s specialnimi gnojili namenjenimi gnojenju citrusov. V zimskem času jih dognojujemo občasno.

  Obrezovanje

  Limonovec ne potrebuje veliko obrezovanja, uporabljamo predvsem oblikovno rez in redčenje pregostih vej. Visoke poganjke skrajšamo, da spodbudimo bolj košato rast. Dolge, pretegnjene poganjke lahko skrajšamo za do dve tretjini in tako spodbudimo olistanje.

  Pri obrezovanju pazite, da se izognete trnom.

  Majhna drevesa, visoka do 90 cm, bodo morda potrebovala redčenje plodov. Število plodov na takem drevesu naj ne preseže 20.

  Presajanje

  Limonovec je najbolje presaditi spomladi, vendar se za presajanje odločimo šele, ko rastlina preraste posodo.

  Če limonovca še ni potrebno presaditi, zamenjamo vrhnjo plast substrata. Odstranimo vrhnjih 5 cm substrata in ga nadomestimo s svežim.

  Obiranje

  Plodovi dozorijo, ko se obarvajo in dosežejo primerno velikost. Takrat jih lahko oberemo. Obiramo pa jih lahko tudi sproti z drevesa.

  Limonovec- težave

  Več o Škodljivcih in boleznih citrusov

  Težave, ki se pri vzgoji najpogosteje pojavijo:

  • rumenenje listov: preveč moker ali suh substrat; prenizke temperature; prepih; pomanjkanje hranil;
  • odpadanje listov: nizke temperature; prepih, previsoke temperature pozimi; prekomerno zalivanje;
  • odpadanje cvetov: premalo svetlobe, pomanjkanje hranil; neredno zalivanje; nizke temperature;
  • slaba oplodnja: suh substrat; nizka vlažnost, pomanjkanje hranil.