Skip to main content

Vzgoja in nega kumar

Vsako poletje si znova zaželimo sočnih, osvežujočih in okusnih kumar, še posebej, če so bile pridelane na našem domačem vrtu. Uvrščamo jih v družino bučevk (Cucurbitaceae), kamor spadajo tudi melone, lubenice in buče.

Izvirale naj bi iz Indije, kjer jih pridelujejo že več kot 3000 let. Vsebujejo snovi , ki pospešujejo izločanje vode, rudnine, ki ugodno vplivajo na delovanje ledvic, črevesja in na delovanje pljuč. Vsebujejo pa tudi jod, apno, železo in fosforno kislino. Poznamo solatne kumare (Cucumis sativus) in kumare za vlaganje. Solatne kumare so največje kumare, ki jih poznamo. Plodovi zrastejo do velikosti 25 centimetrov ali več. Kumare za vlaganje pa so po navadi manjše in nekoliko bolj hrustljave.

Prava temperatura za rast

Kumare so vrtnine toplih krajev, zato najbolje uspevajo pri temperaturah med 18°C in 30°C in mraza sploh ne prenašajo. Neugodno na plodove lahko vplivajo že temperature okoli 10°C.  Dobro uspeva v srednje težkih tleh, dobro odcednih tleh, bogatih z organsko maso. Potrebuje tudi redno namakanje, saj so v nasprotnem primeru plodovi grenki.

Sajenje in setev

Pred setvijo je pomembno, da dobro pognojimo gredo, saj kumare potrebujejo veliko kalija, prav tako pa tudi dušika in fosforja. Organska gnojila tako dopolnjujemo s fosforjevimi in kalijevimi gnojili (SUBSTRAL gnojilo za zelenjavo).

S setvijo na prosto lahko začnemo že po 1. maju (predvsem na Primorskem), pa vendar večina vrtičkarjev počaka s setvijo do polovice maja, da mine nevarnost zmrzali.

Kumare- domače sadike

Če si želimo zgodnjega pridelka, si lahko vzgojimo domače sadike, ki jih sejemo od začetka aprila dalje. Sadike so pripravljene za presajanje od 20 do 25 dni po setvi. Sadimo jih na razdaljo v vrsti 50 centimetrov in med vrstami 1,5 metra. Če si želite čim dlje uživati v domačih kumarah, jih lahko sejete tudi večkrat med sezono.

Kumare- opora

Sicer jih lahko vzgajamo tudi brez opore, pa vendar je pridelava z oporo nekoliko enostavnejša in pridelek je večji.

 1. Za oporo lahko uporabimo mrežo za kumare, ki jo napnemo med kole,
 2. napnemo lahko tudi polipropilenske vrvice
 3. ali pa postavimo mrežaste valje.

Pri vzgoji kumar je primerna tudi uporaba črne folije za zastirko, saj tako nekoliko zaustavimo rast plevelov, plodovi niso umazani in tla so bolj suha, zato plodovi ne gnijejo. V primeru uporabe črne folije je potrebno imeti tudi namakalni sistem.

Kumare- zalivanje

Na začetku je potrebno zalivanje najmanj vsak drugi dan, redno zalivanje ohranimo tudi kasneje v rastni dobi. Pazimo, da jim ne primanjkuje vode, prav tako vode ne sme biti preveč, saj so plodovi v obeh primerih lahko zato grenki.

Odstranjevanje zalistnikov

Pomembno je tudi odstranjevanje zalistnikov, zato da ohranimo samo en vrh rastline. Če nismo popolnoma prepričani ali gre res za zalistnik, potem raje počakajmo nekaj dni, da ta nekoliko zraste in ga prepoznamo. Z odstranjevanjem zalistnikov je pridelek enakomernejši in na voljo dlje časa. 

Obiranje kumar

 • Solatne kumare pobiramo dvakrat na teden, ko plodovi dosežejo velikost 15-30 centimetrov.
 • Kumarice za vlaganje pa pobiramo dvakrat do štirikrat na teden, ko dosežejo velikost 3-12 centimetrov.
 • Pri zelo ugodnih razmerah lahko kumare pobiramo celo vsak dan.
 • Pobiramo jih vedno v zgodnjih jutranjih urah, saj so takrat še sveže in ohlajene. Pri pobiranju si pomagajte s škarjami, da ne poškodujete lupine plodov.

Dobri sosedje:

 • grah
 • fižol
 • bob
 • čebula
 • drobnjak
 • česen
 • motovilec

Slabi sosedje:

 • lubenice
 • bučke
 • melone
 • krompir
 • črna redkev

Bolezni kumar

Najpogostejši razlogi za pojav bolezni na kumarah so sigurno previsoke temperature in previsoka relativna zračna vlaga.

ZVIJANJE PLODOV

Pojavi se zaradi pomanjkljivega zalivanja v času formiranja cvetov in tvorjenja plodov. Zaradi pomanjkanja vode rastline ne dobijo dovolj kalcija in to privede do deformacije plodov.

KUMARNA PEPELOVKA

Najhitreje jo prepoznamo po plesnivih madežih na listih kumar, listi se kasneje posušijo in propadejo. V primeru okužbe rastlin je smiselna uporaba pripravkov z aminokislinami, hranili in bakrenimi nadomestki.

KUMARNI MOZAIK

Virusna bolezen, ki se najprej prepozna kot nekroza na listnih pecljih, listih in plodovih. Do nekroze pride zaradi pomanjkanja kalcija. Rastline ostanejo pritlikave, listi se vihajo navzgor in plodovi so deformirani. Če opazimo okužbo je potrebno okužene rastline sežgati, zato da preprečimo širjenje virusne okužbe.

Škodljivci na kumarah

Kumare pogosto napadejo polži, zato je smiselna uporaba sredstev za zatiranje polžev. NATUREN BIO SREDSTVO PROTI POLŽEM  se uporablja za neprofesionalno uporabo kot kontaktni limacid v obliki gotove vabe, pripravljen za takojšnjo uporabo za zmanjševanje številčnosti populacije polžev golačev.

Pogosto se na kumarah pojavijo tudi uši, rastlinjakov ščitkar, ter v vročini tudi pršice.  S SUBSTRAL Naturen BIO naravni insekticid za sadje, zelenjavo in okrasne rastline jih lahko na naraven način uspešno zatiramo.