Skip to main content

Krt-je škodljiv ali koristen?

Navadni ali evropski krt (znanstveno ime Talpa europaea) spada med žužkojede in je prilagojen na življenje pod zemljo. Živi v svojem sistemu rovov, v katerem najdemo spalne, gnezdne votline ter shrambe. V shrambi si pripravi zalogo hrane za zimo. Razen v sušnih obdobjih, ko odide iskati vodo in ko mladi krti zapustijo gnezdo ter iščejo svoje ozemlje, se le redko odpravi na površje. Znaki njegove prisotnosti so krtine (izrinjen odvečni material, ki nastane pri kopanju).

Krti so aktivni tako podnevi kot tudi ponoči, saj neprestano iščejo hrano. Pri tem kopljejo rove, ki ležijo na različnih globinah. Če je rov čisto pod površjem, začne metati zemljo na površje, kar ustvari krtino.

Rovi so lahko dolgi od 30 pa do 50 metrov ali celo več. Ko išče hrano, lahko teka štiri ure po tunelih in nato pa enako dolgo počiva. Čeprav se rovi različnih krtov lahko prepletajo, se drug drugega izogibajo, še posebej izven časa parjenja. Če do srečanja vseeno pride, se začne močan boj, ki lahko privede do pogina in celo kanibalizma.

Znanstveniki predvidevajo, da tudi krti označujejo svoj teritorij tako, da tla označijo z vonjem iz mošusnih žlez, ki se nahajajo na trebuhu. Le v času parjenja samec poišče samico. Po parjenju samec zapusti samico, ki sama skrbi za mladiče.

Priljubljena hrana krtov

  • predvsem  deževniki (kar nam ni najbolj všeč),
  • gosenice raznih škodljivcev (ogrci, sovke, strune,…)
  • drugimi insekti, ki se radi lotijo vaših posevkov.
  • občasno polži in bramorji.

Potrebuje veliko hrane: dnevno poje kolikor sam tehta.

Krt nima dobro razvitega sluha in voha, a vseeno hrano in vodo zazna na velike razdalje. Ker živi v temi pod zemljo, ne potrebuje dobrega vida. Ima pa dobro razvit čut in zazna že zelo šibke tresljaje. Gobček ima pokrit z dlačicami, ki mu pomagajo pri iskanju plena.

Krt ima več čutnih organov kot katerikoli sesalec. Ko je v nevarnosti lahko močno ugrizne. Oglaša se z glasnimi piski.

Čas parjenja pri krtih je zelo kratek. Samec poišče samico v podzemlju, kjer se sparita. Nato samec zapusti samico in se ne zanima več za zarod. Brejost traja en mesec. Trije ali štirje mladiči se skotijo med majem in julijem v gnezdu. Krti se skotijo goli, a jim že čez 24 dni zraste kožuh. Gnezdo lahko zapustijo po 35 dneh in si poiščejo svoj teritorij. Na leto imajo 2 rodova.

Krt – škodljivec

Krti delajo »škodo« na travnikih in njivah, zato jih kmetje ne marajo. Tudi na vrtovih, cvetličnih gredah in še posebej na trati ga vrtnarji niso veseli.

Krtine negovani trati kazijo videz in ovirajo košnjo. Rovi in zrak pod koreninami povzročijo posedanje zemlje, slabšajo oprijem sadike,… Za povrh se lahko v opustele krtove rove naseli še voluhar.

Krti so koristne živali

Pa vendar, čeprav velja za škodljivca na vrtovih, tratah in obdelovalnih površinah, ima krt pomembno vlogo:

  • pri prezračevanju prsti in
  • delno tudi pri nastajanju le-te.

Vedeti je dobro tudi to, da se krt naseli v zemlji, kjer je obilo hrane. In se odseli, ko jo zmanjka.

Kot smo že omenili, v svojem življenju krt uniči veliko talnih škodljivcev, s katerimi bi drugače imeli veliko težav (prežene tudi voluharja) in bi zato da se jih znebimo potrebovali veliko truda, znanja in denarja.

Kako se znebiti krtov

Obstajajo številni načini in ideje, kako se znebiti krta.

  • Poskusite lahko z domačimi recepti s pomočjo ricinusovega olja, bezgom, lasmi, pasjo dlako, česnom,
  • V trgovini pa lahko izberete med zvočnimi odganjalci, ki so lahko solarni ali na baterije.

Varno in enostavno nad krte

SUBSTRAL Celaflor odganjalec krtov in voluharjev

Drobna zrnca že pripravljena za uporabo in so neškodljiva ljudem in drugim živalim.

Krta ne ubijejo temveč ga s pomočjo vonja (vonj po citrusih) odženejo s površine.

Uporaba je enostavna in varna. Sledite navodilom, ki jih najdete na embalaži.

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.