Skip to main content

Koloradski hrošč

Koloradski hrošč je zagotovo eden najhujših škodljivec krompirja, ki zahteva vsakoletno zatiranje, sicer lahko povzroči precejšnjo škodo. V Evropo je prišel iz domovine Severne Amerike.

Značilnosti

Hrošč je dolg okrog 10 mm, je jajčaste oblike, na trebušni strani je sploščen, hrbtna stran pa je polkroglasto izbočena. Temeljna barva telesa je rumeno-oranžna, na telesu pa ima številne črne pege in črte.

Jajčeca so oranžne barve, podolgovata, valjasta, dolga 1,2 mm; navadno je v skupinah 12 do 80 jajčec, povprečno okrog 30 ličink ima mehko telo z odebeljenim in dokaj izbočenim zadkom, je svetlo do temno rdečkaste ali oranžno-rdeče barve, ima črno glavo, noge in ščitek na hrbtni strani predprsja. Na bočnih straneh telesa ima po dve vrsti črnih pik. Buba je umazano rdeče barve, dolga približno 10 mm in je v tleh do 30 cm globoko.

Prehrana

Koloradski hrošč napada predvsem krompir, ki mu je glavna hrana. Poleg krompirja se lahko hrani še na jajčevcu, grenkosladu, pasjem zelišču in nekaterih drugih sorodnikih krompirja. Škodo povzročajo predvsem ličinke.

Pri nas ima koloradar dva rodova na leto. Prezimijo hroščki v zemlji, proti koncu aprila ali v prvi polovici maja pa pridejo na površje in iščejo krompirišča. Kadar naraste temperatura čez 20°C, hrošči letajo. Da bi spolno dozoreli se morajo dopolnilno hraniti, tedaj poje ena samica vsaj 20 cm2 listne površine. Čim intenzivnejša je prehrana, tem številnejše je odlaganje jajčec.

Ena samica odloži skupaj 400 do 800 jajčec, včasih tudi več. Jajčeca odlaga na spodnjo stran krompirjevih listov v skupinah, včasih pa tudi na listje plevelov. Odlaganje jajčec se raztegne na kakšen mesec dni. Razvoj jajčec traja 5 do 12 dni, pri nas pa se prve ličinke pojavijo navadno konec maja ali v začetku junija, množično pa od sredine do konca junija. Ličinke prvega stadija ostanejo pogosto skupaj in se šele pred levitvijo razidejo. Ličinka ima štiri razvojne stadije in ves razvoj traja od 14 do 22 dni; v tem času poje skupaj 28 do 30 cm2 listja.

Dorasla ličinka se zabubi v zemlji okoli 10 cm globoko. Po kakšnih 14 dnevih se izležejo mladi hrošči, ki kmalu pridejo na prosto. Celoten razvoj od jajčeca do hrošča traja 40 do 60 dni. Hrošči poletnega rodu se pojavijo navadno od sredine julija do konca avgusta. Samice odlagajo jajčeca in tako se razvije še drugi rod ličink v avgustu, hrošči pa se spet pojavijo v septembru in oktobru.

Zgodnje rastlinske sorte trpijo bolj zaradi napadov kot pozne.

Uničevanje koloradskega hrošča

  • Škodljivca uničujejo nekatere ptice, majhni sesalci in plazilci pa tudi nekatere žuželke.
  • Zatiranje s kemičnimi sredstvi moramo usmeriti proti ličinkam, in to takrat, ko se iz jajčec izleže 30 do 50 % ličink. Opravimo ga takrat, ko najdemo povprečno 10 ali več ličink na grm.
  • Koloradski hrošč škodi med škodljivce, pri katerih je nastanek proti insekticidom odpornih ras dokaj pogost.

Varstvo rastlin

Varstvo pred boleznimi in škodljivci za pridelavo zgodnjega krompirja na vrtu največkrat niti ni potrebno. Še posebno, če ga bomo gojili v mešanih posevkih.

Obstajajo namreč rastline, ki krompirju pomagajo pri rasti z dodajanjem hranil ali preganjanjem škodljivcev.

Tako lahko npr. med krompir posejemo srednje visok grah ali bob, če pa ga sadimo aprila, tudi nizek stročji fižol. Te rastline spadajo v družino metuljnic in tla bogatijo z dušikom, ki ga krompir potrebuje.

Rastline, ki odganjajo hrošča:

Za odganjanje škodljivcev lahko med vrste posadite:

  • žametnice (Tagetes sp.),
  • ognjič (Calendula)
  • kapucinke (Tropeolum).

Odganjajo namreč talne škodljivce, tudi koloradskega hrošča in uši, po izkopu krompirja, pa bodo na vrtu ostale kot lep pisan okras. Poleg tega zemlja po izkopu ne bo ostala gola in izpostavljena vremenskim razmeram. 

Drugače pa je najbolj enostaven način zatiranja ročno pobiranje jajčec, ličink in odraslih hroščev. Je zelo zamuden, zato ga uporabljamo samo na manjših površinah. Nekateri si pomagajo s sesalniki za listje, s katerimi posesajo škodljivca.

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.