Skip to main content

Kam z odpadlim listjem jeseni

Prihod jeseni na vrt prinese nove barve in nova opravila. Eno takšnih opravil je čiščenje odpadlega listja. To ni najbolj zabavno opravilo, če se spomnimo na ravno očiščeno dvorišče ali trato, nato pa od nekod zapihlja vetrič in smo ponovno na začetku poti. Odpadlo listje še vedno vsebuje številna hranila, zato ga ne zavržemo, ampak s pridom uporabimo.

Pod drevesi in grmovnicami, ga lahko kar pustimo, saj deluje kot zastirka, ki preprečuje rast plevelom, istočasno pa se spreminja v humus, ki dodatno bogati tla. Vendar pozor, listje oreha ali kostanja ni najbolj primerno za zastirko, vsebuje snovi, ki zavirajo razgradnjo in rast drugih rastlin, zato ju raje zavržemo.

Listje, ki je obležalo na vrtni trati ravno tako odstranimo, saj travi jemlje svetlobo in zrak. Poleg tega je pod takim pokrovom tudi veliko (preveč) vlage. Zato, če ne želimo, da nas spomladi pričakajo gola mesta, listje s trate redno in sproti odstranjujemo.

Prav tako listje redno odstranjujemo z vrtnih poti, teras, okrasnega kamenja. Mokro razpadajoče listje je namreč precej spolzko in lahko povzroči tudi kakšen neprijeten padec.

Zaščitite rastline pred zmrzaljo

S pridom pa lahko listje uporabimo tudi za zaščito rastlin čez zimo ali ga posujemo po zelenjavnih gredicah (nekaj cm na debelo). S tem preprečimo rast plevelom in ohranimo rahlo prst. Da nam veter listje ne raznaša naokoli ga moramo obtežiti. Za obtežitev lahko uporabimo  veje iglavcev.

Listja nikoli ne sežigamo, saj s tem naredimo več škode kot koristi. Listje slabo gori, pri tem pa nastane obilo dušečega in smrdljivega dima, ki je škodljiv zdravju. Da o navdušenju sosedov nad takšnim početjem sploh ne izgubljamo besed.

Manjšo količino listja lahko dodamo vrtnemu kompostu. Dodajamo ga po plasteh, skupaj z odkosom trave, razrezanimi vejami, kuhinjskimi odpadki. Z mešanjem plasti pospešujemo razgradnjo ostankov in pospešimo nastanek komposta. V ta namen lahko na kompostni kup med posamezne plasti dodate tudi pospeševalec kompostiranja (npr. Substral Naturen kompost aktivator).

Če imamo odpadlega listja na vrtu veliko, v kotu vrta napravimo kup, iz katerega bo do naslednjega leta nastal izjemno bogat kompost – listovka.

Verjetno se vsi spomnite kako izgleda sprehod po gozdu. Če hodite izven uhojenih poti imate občutek kot da lebdite nad tlemi. Ta občutek vam daje vrhnja plast prsti, nastala iz odpadlih listov. Kup obtežimo z vejami in počakamo da popolnoma razpade, ali pa ga spomladi mešamo med vrtni kompost. V takšnem kupu pogosto najdejo zavetje ježi in druge koristne živali.

Tako za kompostiranje, kot za zastirko uporabljamo samo zdravo listje! Tudi pri kompostiranju se izogibamo listja oreha, kostanja in hrasta (večjih količin). Vsebujejo veliko tanina, kar precej upočasni razgradnjo. S spiranjem v okolico pa lahko vpliva na rast drugih rastlin.

Kompostiranje listja

Če na vrtu nimate kompostnika oz. nimate dovolj prostora za velik kup listja, ga lahko kompostirate tudi v vrečah za biološke odpadke.

Kompostiranje pospešite z uporabo drobilca za veje ali kosilnice. Liste enostavno zmeljemo s pomočjo drobilca in z njimi napolnimo vreče. Ko je vreča polna jo navlažimo in zavežemo. Vrečo naluknjamo in pustimo da čas opravi svoje.

Listje na trati lahko za kompostiranje pripravimo kar s pomočjo kosilnice z mulčerjem. Zmulčeno maso pa damo na kompostni kup ali v vrečo. Tega pa ne počnemo v zelo hladnem vremenu, saj lahko poškodujemo travne bilke.

Po letu ali dveh (včasih traja tudi dlje) je listovka pripravljena. Listovka je naravni balzam za tla. Vsebuje veliko humusa, je rahla in zračna ter nekoliko kisla.

Včasih, ko še ni bilo na voljo toliko rastnih substratov, je bila listovka izjemno cenjena pri presajanju sobnih rastlin. Uporabimo jo lahko tudi pri vzgoji zelenjave, sadik, pri sajenju,…. Lahko jo uporabljamo samostojno ali pa jo mešamo z drugimi substrati. Obogati tla (izboljša rodovitnost) in močno poveča njeno sposobnost zadrževanja vode.

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.