Skip to main content
  • vzgoja kaktusov

Uživajte s kaktusi

Kaktusi spadajo med najbolj priljubljene in občudovane sobne rastline. Številni začetniki, med njimi tudi otroci, si za začetek svoje vrtnarske poti izberejo gojenje kaktusov, in to navkljub njihovim bodicam.

To verjetno lahko pripišemo k dejstvu, da so kaktusi zelo trpežni in brez težav preživijo, tudi če jih pozabimo sem ter tja zaliti ali pognojiti. Ko pa se naučimo ustreči njihovim potrebam, nas bodo razveseljevali s svojimi zanimivi oblikami, bodicami in tudi čudovitimi cvetovi.

Obstaja veliko različnih vrst kaktusov, eden najbolj poznanih, če ne najbolj poznana je zagotovo kaktus Saguaro (Carnegiea), ki je »nastopal« v številnih filmih predvsem westernih. Vendar kaktusi ne živijo samo v puščavah temveč tudi v gozdovih, kjer rastejo na drevesih. Tak primer sta božični kaktus (Schlumbergera truncata) in velikonočni kaktus (Schlumbergera gaertneri). Omenimo lahko še opuncije (Opuntia), ki imajo užitne plodove, pa taščin sedež, škofova kapa, astrofiti, mamilarije…

Navdušenci nad kaktusi se lahko včlanijo tudi v Društvo prijateljev kaktusov Slovenije, kjer lahko dobijo še dodatne informacije, ali pa obiščejo katero od zbirk (Arboretum, Seča, Rogaška Slatina, Tivoli,…).

Kako gojiti kaktuse

Kaktusi potrebujejo veliko svetlobe, zato moramo biti pri izbiri prostora pozorni, najbolje se počutijo v zimskem vrtu ali ogrevanem rastlinjaku z dobro, vsestransko svetlobo.

kaktusi

Kaktusi so občutljivi na nizke temperature

Občutljivi so na nizke temperature, zato jih moramo, če jih imamo na preko poletja na prostem, pravočasno preseliti v notranje prostore. Spomladi, ko se nočne temperature dvignejo nad 15°C pa jih lahko ponovno prestavimo ven. V zimskem obdobju potrebujejo predvsem svetlobo in zelo malo vode.

Zalivanje kaktusov

V naravi lahko preživijo dolga sušna obdobja, zato ni težav, če jih kdaj pa kdaj pozabimo zaliti. Prepogosto in preobilno zalivanje povzroči prehitro rast, razvijejo se lahko nepravilne oblike. Poleg tega rastline ob prepogostem zalivanju in gnojenju postanejo bolj dovzetne za škodljivce in bolezni.

Zato jih zalivamo redno le v času njihove rasti (od marca do septembra), pa še takrat zmerno. V času mirovanja jih zalivamo 1-2x mesečno. Za zalivanje uporabite deževnico ali postano vodo.

zemlja za kaktus

Substrat za kaktuse

Kaktusi potrebujejo dobro odcedna tla, zato moramo biti previdni pri izbiri substrata. Najbolje je, da kupimo že pripravljeno mešanico za kaktuse, seveda pa si lahko substrat pripravimo tudi sami.

Gnojenje kaktusov

Gnojimo jih samo v času njihove rasti (od pozne pomladi do poznega poletja) s specialnimi gnojili za kaktuse in druge sočnice.

Presajanje

Kaktuse presajamo, ko je to nujno potrebno – ko postane posoda premajhna, pa še to le v malenkost večjo posodo.

Bolezni, ki se pojavljajo so večinoma v  povezavi z nepravilno oskrbo z vodo, izmed škodljivcev pa jih napadajo pršice, kaparji in volnate uši.

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.