Skip to main content

Jesenska zasaditev cvetja

Jesensko podobo balkonov ali teras si lahko pričaramo tudi sami. Potrebujemo le ustrezno posodo, primerno rastlino in nekoliko domišljije.

V vrtnih centrih in drugih trgovinah boste našli posode različnih oblik in velikosti ter široko paleto raznobarvnih cvetočih in zelenih rastlin, primernih za jesenske zasaditve.

Tu je le nekaj primerov:

Kombinacija:

  • jesenske vrese (Callunna vulgaris) in
  • zelena houtunija (Houttuynia cordata).

Kombinacija:

  • homulica (Sedum)
  • ognjeni dež ali hojhera (Heuchera)

Med najbolj priljubljenimi grmičastimi rastlinami za jesenske zasaditve sta jesenska vresa (Calluna vulgaris) in vitka resa ali erika (Erica gracilis).

Obstaja pa tudi veliko trajnic, ki so primerne za jesenske zasaditve v posodah. Krizanteme (Chrysanthemuum grandiflorum), jesenske astre (Aster novae-angliae) in visoka homulica (Sedum telephium) je le nekaj rastlin iz bogate izbire.

POLETI CVETOVI, JESENI LISTI

Medtem ko nas poleti najbolj zanimajo rastline z bujnimi in barvnimi cvetovi, so jeseni bolj zanimive in opazne rastline z različnimi barvami in oblikami listov.

Pozornost zbujajo predvsem srčasti in valoviti listi ognjenega dežja (Heuchera). Ti so odvisno od sorte zelene, oranžne do temnordeče ali celo vijolične barve. Lep vtis naredijo s kovinskim sijajem tudi široki listi plazečega skrečnika (Ajuga reptans). Tudi ti so različnih barv, od zelene do temno rjave. Še bolj dekorativni pa so listi zelene houtunije (Houttuynia cordata), ki so srčasti in večbarvni.

Nasvet

Z nastopom jeseni do tedaj prevladujoča zelena barva umakne oranžno rdečim odtenkom.

Pri oblikovanju zasaditve si pomagajte s kombinacijo načina  in višine rasti, barve in oblike listov, da dosežete želen učinek.

OKRASNE TRAVE

Tudi okrasne trave so hvaležen partner pri kombiniranju zasaditev. Njihova vitka stebla predstavljajo lep kontrast širokolistnim rastlinam. Poleg tega pa poskrbijo še za poživitev zasaditve, ko se zibljejo v ritmu jesenskega vetrca.

V ta namen je zelo priljubljena perjanka (Pennisetum alopecuroides). Od julija do septembra tvori perjanka do 10 cm dolge klase z močnimi resami. Vitko in visoko steblo (40- 80 cm) se jeseni obarva iz zelena v rahlo rumeno. Tudi rdeča perjanka (Pennisetum setaceum) z škrlatno rdečim steblom je zelo dekorativna.

OBLIKOVANJE JESENSKE ZASADITVE

Prostor v posodi je zelo omejen, zato moramo paziti, ker rastline želimo imeti v zasaditvi. Pri tem moramo biti pozorni na:

  • Posoda : tako kot pri vseh zasaditvah, je pomembno, da so vse rastline posajene v eno posodo.
  • Več je manj: z pregosto zasaditvijo z veliko rastlinami ne dosežemo želenega učinka, ker je nepregledna in največkrat skrije kar bi radi pokazali. Bolje je, da izberemo manj različnih rastlin, ki jih lahko po posodi razporedimo na različne načine. Vedno pa izberemo liho število rastlin, da zasaditev ni preveč monotona.
  • Višina rastlin: tako kot pri zasajanju na gredo je tudi pri zasajanju posod pomembna višina rastlin. V posodo zasadimo rastline, ki ne zrastejo enako visoko, da ustvarimo zanimivo kuliso. Visoko rastočo rastlino, ki vleče pogled nase, kombiniramo z nižjo rastočo.

ZASADITEV IN NEGA

Ko smo izbrali kombinacijo rastlin, lahko pričnemo s sajenjem. Priporočamo vam, da pri sajenju uporabite Substral Naturen zemljo za balkonske rastline z majhno vsebnostjo šote. Pri izbiri posode morate biti pazljivi- upoštevati morate da prihajajo nizke temperature in da mora biti tako posoda odporna na zmrzal.

Večina jesenskih trajnic ni občutljiva na mraz in so prezimno trdne, tako da jim tudi daljša hladna obdobja ne pridejo do živega.

Bodite pozorni

Rastline v posodah so občutljivejše od tistih, ki rastejo na vrtu. Ker so pri nas zime lahko hude, je potrebno pri zelo nizkih temperaturah rastline zaščititi pred mrazom.

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.