Skip to main content

5 nujnih opravil za gosto in zeleno trato

Lepa trata dopolnjuje preostali del vrta in poskrbi, da je celoten vrt videti fantastično. Pa vendar je za gosto in temno zeleno trato, potrebno vložiti veliko dela. Spomladanska oskrba je dober začetek pri doseganju zaželenega videza vaše vrtne trate. Po zimskem mirovanju lahko pričnemo z zatiranjem mahu in plevela, zračenjem, dosejevanjem praznih mest in dodajanjem gnojila za travo.

trata

5 najpomembnejših opravil

  1. pomembna je redna in optimalna višina košnje
  2. gnojenje (oskrba trate s hranili)
  3. zatiranje plevelov in mahov
  4. dosejevanje praznih mest na trati
  5. zračenje trave

Spomladi je najpomembneje, da začnemo s čiščenjem površine trate (odstranjevanjem odmrlega listja, trave), saj lahko to ovira rast mladih bilk.

Košnja trave

Najpomembnejša naloga pri negi trate je pravilna in redna košnja. Travo morate kositi, ko raste – kar je verjetno vsak teden ali celo pogosteje, ko se vreme spomladi segreje. Spomladi vseeno ne hitite s košnjo, prvo košnjo opravite šele, ko je trava visoka vsaj 8 cm.

Pazite na nastavitev višine kosilnice, na večini trat mora biti ta višina približno 2,5-4 cm, za zelo zasenčena območja kosite na višini 7,5 cm. Prekratka košnja je najhitrejši in najlažji način, da se po vaši trati naselita mah in plevel.

Oskrba s hranili

Dognojevanje je prav tako pomembno, saj bo vaša pognojena trata, manj dovzetna za širjenje nezaželenega mahu in plevela. Za najboljše rezultate, gnojila za travo uporabite že spomladi in nato še enkrat poleti. Pomembno je, da gnojilo za travo enakomerno raztrosite po trati, saj bodo le tako rezultati po celotni površini enaki.

trosilnik za setev trave

Trosilnik

Pri trosenju gnojila in setev trave si pomagate z SUBSTRAL HandyGreen univerzalnim ročnim trosilnikom, ki je zelo enostaven za uporabo.

Nikoli ne gnojimo v obdobjih suše, gnojenju morajo vedno slediti padavine (če nimamo namakalnega sistema).

Zatiranje mahu in plevelov

Mah se najpogosteje pojavlja na zasenčenih predelih trate in na kislih tleh. Hitro se bo razširil, tudi na golih mestih, kjer trava ne raste. Z grabljami raje ne odstranjujte mahu, saj ga tako lahko še bolj raznesete po drugih površinah.

  • Za zatiranje uporabite gnojila, kot je SUBSTRAL STOP MAH specialno gnojilo za travo. Uporabljate ga lahko od marca do oktobra in priporočljive sta 2 uporabe v rastni dobi.

Ko vidite, da se je mah posušil, ga odstranite z grabljami.

Dosejevanje praznih mest

Kjer opazite prazna mesta, je najboljše da nanje čimprej posejete travo, saj vas bodo v nasprotnem primeru prehitela mah in pleveli.

Prazna mesta razrahljajte in čimprej raztrosite gnojilo za travo, nato pa še  travno mešanico. Pomembna je ustrezna izbira travne mešanice, ki je odvisna od zasenčenosti/osončenja vaše trate. Priporočamo tudi uporabo obloženih semen (semena so obložena z hranili in minerali, ki spodbujajo kalitev in razvoj), ki omogočajo boljši stik z zemljo.

seme za travo, ki hitro kali

Trava, ki hitro kali

Prazna mesta čimprej zapolnite s semenom za travo, ki hitro kali in se razrašča. 

Prezračenje trave

Travo zračimo, zato da zmanjšamo in preprečimo zbitost tal. Prezračevanje pomeni preluknjanje tal z majhnimi luknjami, ki omogočajo, da zrak, voda in hranila boljše prodrejo v korenine trave. Ta ukrep povzroči, da se korenine globje razrastejo in tako ima trata gostejšo rast. Spomladi je najboljše, da z zračenjem počakamo do druge košnje, zato ne hitite. Najenostavneje se zračenja lotimo kar z navadnimi vilami, s katerimi prebadamo našo trato.

Zračenju naj bi vedno sledilo tudi peskanje. Peskanje izvedemo z kremenčevim peskom, z namenom, da zapolnimo luknje nastale, pri zračenju in izboljšamo strukturo površine.

Zalivanje trave

Načeloma trate na ustreznih tleh ne rabimo redno zalivati, ker razvije globok koreninski sistem (v primeru, da je dovolj padavin). Težave nastanejo velikokrat poleti, ob daljših obdobjih suše. Takrat, ko je namakanje nujno potrebno, pazite, da namakate le zgodaj zjutraj in pozno zvečer, ko so tla ohlajena. Dovolj je, da so tla namočena do globine 15 cm.