Skip to main content
  • fikus

Vzgoja in nega fikusa

Več kot 800 vrst rastlin iz rodu Ficus vzgajamo kot sobne rastline. Včasih so to veličastna drevesa drugič nizke plezalke. Najbolj priljubljena pa sta navadni fikus ali gumovec (Ficus elastica) in bolj nežni benjamin (Ficus benjamina).

Benjamin ima manjše liste in je bolj košat. Doma so v tropskih in subtropskih območjih južne in vzhodne Azije, kjer je veliko vlage. Če ga gojimo dlje časa (več let) postane prostor zanj običajno premajhen. V tem primeru ga moramo obrezati.

fikus benjamin

Svetlobe naj bo dovolj

Benjamin potrebuje svetlo do delno zasenčeno mesto in ne sme biti izpostavljen neposredni sončni svetlobi. Starejše primerke omenjenih vrst lahko čez poletje prenesemo na prosto. Če ima svetlobe premalo (še posebej pozimi) se odzove z rumenenjem in odpadanjem listov.

Fikus benjamin- temperatura zraka

Pozimi mu ustrezajo temperature od 15-20°C. Ne prenese prepiha in mraza, prav tako je občutljiv na prevroč in presuh zrak. Zato je potrebno pozimi liste redno pršiti, voda za pršenje mora tudi imeti sobno temperaturo.

Zalivanje in gnojenje fikusov

V času zimskega počitka je potrebno zmerno zalivanje, v preostalem obdobju pa moramo paziti, da se nam substrat ne izsuši. V zimskih mesecih (od oktobra do februarja) enkrat mesečno vodi za zalivanje dodamo tudi gnojilo (npr. Substral univerzalno tekoče gnojilo ).

V času rasti pa mu hranila dodajamo enkrat tedensko. Za gnojenje lahko uporabite tudi gnojila z dolgotrajnejšim delovanjem kot so npr. Substralove gnojilne palčke za zelene rastline, ki delujejo do 2 meseca oz. gnojilo.

Za zalivanje uporabimo deževnico ali postano vodo iz vodovodne cevi. Mrzla voda direktno iz vodovodne napeljave negativno vpliva na razvoj korenin.

fikus bolezni

Bolezni fikus benjamina

Madeži na listih, rumenenje in odpadanje listov posledica napak pri negi, na primer težav s prostorom ali mestom kjer stoji. Največkrat pride do tega zaradi pomanjkanja svetlobe, preveč ali premalo zalivanja, prenizke vlage v prostoru, prepiha, zračenja v mrzlih dneh. V primeru, da je zemlja premokra in temperatura niha se na listih lahko pojavi plutavost.

Kaparji in volnate uši

Rastline fikusa napadajo predvsem kaparji in volnate uši. Oba škodljivca sta precej »naporna« saj sta zaščitena z voskastim izložkom, ki je pri kaparjih videti kot oklep, pri volnatih ušeh pa kot kosem vate.

Tripsi

Napadejo jih lahko tudi tripsi (srebrni listi), poleti pa pršice, ki s prostim očesom niso vidne, lahko pa opazimo pa poškodovane liste in tanko pajčevino.

Zatiranje bolezni in škodljivcev

Za zatiranje vseh teh tegob je potrebno uporabiti ustrezen pripravek, kot je npr. Substral Celaflor Careo razpršilo  oz. Substral Celaflor naravni insekticid. V zimskem času, se pri obilno zalitih rastlinah v zemlji lahko zaredijo muhe žalovalke, ki jih odstranimo s pomočjo Substral Naturen lepljivih ploščic in s pravilnim zalivanjem.

Od bolezni ga lahko v primeru preobilnega zalivanja in zastajanja vode v območju korenin napade koreninska gniloba. Potrebuje kvalitetno, dobro prepustno in humozno zemljo.

POZOR! Vse rastline iz rodu Ficus imajo dražeč sok, zato ne smejo biti na dosegu majhnih otrok.

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.