Skip to main content

Dlakava penuša- užiten plevel

Piše: dr. Katja Rebolj, nabiralka 

Pozimi je moj vrt počival, zemlja je mirovala, z vsakim pomladnim žarkom pa je postajal bolj zanimiv. Na njem so kljub nizkim temperaturam in snegu, vznikale zanimive rastline. Nekatere med njimi še posebej zanimive zaradi svoje zdravilnosti in uporabnosti v kulinariki.

Sem Katja Rebolj, doktorica biokemije, ki sem si za svoj poklic izbrala nabiralništvo. Pred kratkim sem izdala svojo drugo knjigo Zdravilni pleveli: rastline prihodnosti, v kateri sem opisala tiste rastline, ki jih ponavadi damo na kompost, jih zavržemo, oplevemo, brez da bi vedeli, kako koristne so za naše zdravje. Pleveli na našem vrtu so lahko odličen vir sestavin v naši kuhinji ali zdravilen del naše domače lekarne.

Še preden sem prvič spomladi z motiko zakopala v svoj vrt, sem preverila, kateri zdravilni pleveli rastejo na njem. Opazila sem dlakavo penušo.

Je dlakava penuša res dlakava?

Vsaka rastlina ima svoj ime in priimek. Tudi dlakava penuša. A včasih se zgodi, da so rastlini pripisali napačno ime. Pri dlakavi penuši prav stežka opazimo kakšno dlako. Večinoma je to rastlina, ki nam deluje malo bleščeča in gladka, verjetno pa bi pod mikroskopim pri njej le našli kakšno dlako. Upam, da vas njeno nehvaležno podano ime ne odvrne od njenega spoznavanja.

Njen okus je res čudovit. Rahlo je pikantna. Kako ne bi bila, saj spada med križnice. To je botanična družina rastlin, ki so si med seboj v sorodu, zanje pa je značilno, da vsebujejo zdravilne molekule gorčične glikozide. Ti v našem telesu delujejo protivnetno in antioksidativno, zato so za nas dragoceni in uporabni v zdravilstvu.

Dlakava penuša – nabiranje 

Glavni čas rasti in nabiranja travniške penuše je zgodnja spomlad. Tudi pozimi smo jo lahko nabirali. Pozno pomladi pa to ne bo več mogoče, saj bo šla že v cvet, razvila svoje plodove in se poslovila do naslednje sezone. Dlakava penuša je torej rastlina hladnih dni in je namenjena, da si z njo pomagamo k boljšemu imunskemu sistemu v zimskem času.

Navadni grint- pozor

Poleg penuše pa sem na svojem vrtu opazila tudi navadni grint. To je rastlina iz družine košarnic. Kot plevel je navadni grint razširjen po vsem svetu. Ima značilna rumena socvetja, ki prav za prav predstavljajo sestavljeno socvetje. V socvetjih so zbrani številni mali cvetovi, ki so večinoma obarvani rumeno, le če bi jih pogledali od blizu, bi ujeli kakšnega belega. Vsi ti cvetovi so zbrani v socvetja, ki jim pravimo koški. Navadni grint lahko zacveti že zgodaj spomladi, včasih pa ga opazimo cveteti tudi v drugih letnih časih.

Je enoletnica, ki se kot plevel pogosto razrašča po naših vrtovih. Njegovi listi so značilno oblikovani, njihova barva je nekoliko siva, ali temno zelena. Po obliki so listi enako nazobčeni kot pri rukoli, a se po barvi in teksturi rastlini popolnoma razlikujeta med seboj.

Navadni grint se pogosto pojavlja na zemljiščih, ki so bila prizadeta zaradi človeške dejavnosti, kot so vrtni nasadi, plevelni travniki, pločniki in nasipi. Tem rastiščem pravimo ruderalna rastišča. Je zelo odporen plevel, ki se lahko hitro širi in prevzame območja, kjer druge rastline težko rastejo. Zato je pogosto tarča herbicidov in drugih ukrepov za zatiranje plevelov.

Navadni grint je strupena rastlina! Link na strupena rastlina: https://katjarebolj.com/strupene-rastline/

Vsebuje škodljive spojine, ki se nalagajo v naših jetrih in pri kronični uporabi lahko povzročijo njihovo odpoved. V preteklosti so nekateri navadni grint uporabljali tudi za prehranske namene, danes temu ni več tako. Tudi med njegovimi sorodniki najdemo nekatere zdravilne rastline, katerih uporaba se zaradi novih raziskav omejuje ali celo opušča.

Zdravilni pleveli na vrtu

Na vrtovih raste še veliko drugih zdravilnih plevelov, pa tudi njim podobnih strupenih rastlin. Zato moramo biti pri nabiranju previdni in jih dobro poznati, preden jih naberemo za uporabo v kuhinji. Nekatere plevelaste rastline, ki rastejo po naših vrtovih, so še kako uporabne v kulinariki, saj jih lahko sproti naberemo in uporabimo pri pripravi jedi. Njihovo poznavanje je lahko odlična popestritev vsakdanjega jedilnika.

Poglejte si recept za pico z dlakavo penušo kliknite tukaj >