Skip to main content

Bazilika – setev, gojenje in nega

Bazilika je okusen dodatek številnim jedem in ne sme manjkati v kuhinji. Lahko jo posadite na vrtu ali v lonec, saj je bazilika eno najlažjih zelišč za vzgojo.

Sorte bazilike

Vedno imejte pri roki aromatične liste bazilike, ki bodo odličen dodatek k pisanim solatam, omakam, mesnim, ribjim jedem, pici in mozzarelli. 

 • Sveta bazilika (Ocimum basilicum) bo kot nalašč za italijansko kuhinjo, limonska bazilika (Ocimum basilicum var. citriodorum) pa bo obogatila okus azijskih jedi.
 • Od več kot 65 vrst botaničnega rodu se vsaj sedem goji kot zdravilna rastlina in zelišče za uporabo v kulinariki. Najbolj priljubljena vrsta je navadna bazilika (Ocimum basilicum L.). 

Je enoletna rastlina, zraste do 60 cm v višino in se od drugih zelišč razlikuje po jajčastih, svetlo zelenih in rahlo svetlečih listih, ki lahko dosežejo dolžino do 5 cm.

Druge priljubljene sorte bazilike so:

 • Navadna bazilika, sorta “Sweet Green” – tradicionalna sladka bazilika, idealna za italijansko kuhinjo.
 • Navadna bazilika, sorta “Genovese” – ima močnejši okus in aromo kot sladka bazilika, z rahlo pikantnim priokusom.
 • Bazilika sorte “Christmas” – križanec med genoveško in tajsko baziliko; listi imajo saden vonj po kuhanem vinu. Lepa je tudi kot okrasna rastlina, ker ima privlačne vijolične cvetove.
 • Bazilika sorte “Crimson King” – imenovana vijolična bazilika zaradi značilnih vijoličnih listov, ki ob zaužitju pustijo priokus nageljnovih žbic.
 • Tajska bazilika sorte “Siam Queen” – listi bazilike z okusom sladkega korena, vijolično rdečimi stebli in vijoličnimi cvetovi, oddajajo nežen vonj po cimetu in janežu.
 • Limonska bazilika, sorte “Mrs Burn’s Lemon” – listi z okusom limone.
 • Navadna bazilika sorte ”Lettuce Leaf” – ima zelo velike nagubane liste, je blagega okusa, dobra za solate.

Za setev bazilike potrebujete:

 • semena bazilike,
 • cvetlične lončke,
 • zemljo za setev, ki naj bo lahka in zmerno bogata. Priporočamo uporabo Substral Naturen Terra humus zemlje za zelišča. 
 • folijo za prekrivanje ali propagator (razmnoževalnik),
 • uporabno bo priročno vrtno orodje, ki ga že uporabljate za presajanje drugih lončnic ali pridelavo zelenjave. 

Kako gojiti baziliko?

Najlažje je kar kupiti sadike bazilike v lončkih, lahko pa jo posejete tudi sami. Spodbujamo vas, da storite slednje, saj je gojenje bazilike nezahtevno in rastlino lahko uspešno gojite na vrtu ali v loncu.

Čas setve:

 • od konca februarja do začetka aprila.

Nasvet

Kar je zelo pomembno, semen bazilike ne prekrivajte z zemljo! Za kalitev potrebujejo svetlobo – kalijo približno en teden. 

Temperatura v prostoru, kamor postavite lončke z baziliko, naj bo 20-25ºC.

Kako sejati baziliko korak za korakom:

 1. Lončke napolnite z zemljo.
 2. Semena potresite na vrh zemlje. Semena bazilike zlahka vzklijejo, zato ne sejte več, kot potrebujete. Za gojenje v standardnem lončku premera 12 cm zadostuje 20 semen.
 3. Lončke postavite na pladenj, napolnjen z vodo, zemlja bo sama absorbirala vodo od spodaj.
 4. Lončke postavite v razmnoževalnik (mini rastlinjak) pri temperaturi 15-25ºC. 

Druga možnost je, da na vsak lonec namestite folijo in jo naluknjate. 

 1. Lončke postavite na toplo mesto z indirektno svetlobo in počakajte, da semena vzklijejo.
 2. Zalivajte redno, vendar ne od vrha! Vodo nalivajte v podstavek.
 3. Ko semena vzklijejo, jih vzemite iz razmnoževalnika ali odstranite folijo. Sadike pustite rasti, dokler se ne razvijeta vsaj dva prava lista (to je drugi par listov, ki se pojavi pri gojenju bazilike).
 4. Vsako sadiko primite za lista (nikoli je ne držite za steblo, ker so zelo občutljiva in jih je mogoče poškodovati) in rastlino izpulite. 

Vsako sadiko presadite v ločen lonec. Predhodno v zemljo s svinčnikom ali palico naredite luknjice za rastlinico. 

 1. Če želite baziliko gojiti na vrtu, počakajte, da mine zmrzal, preden jo prestavite ven. 
 2.  Rastlini dvignite odpornost – za dva tedna čez dan postavite lončke ven in jih čez noč prestavite zopet v prostor. 

Še pred setvijo semena je vredno razmisliti, kje bo rasla vaša bazilika – zunaj na vrtu ali v loncu. Je idealna rastlina za domačo pridelavo v lončkih, saj jo lahko varno hranite na sončni okenski polici v kuhinji, poleti pa jo postavite na balkon ali teraso.

Če se odločite za gojenje bazilike na domačem vrtu, izberite sončno, pred vetrom zaščiteno mesto z dobro odcedno, humusno in rodovitno zemljo. 

Sajenje bazilike v dvignjenih gredah bo izboljšalo drenažo in zagotovilo zaščito pred polži. Rastlino je treba zaščititi pred močnim soncem, saj lahko njeni listi začnejo rumeneti in tako izgubijo okus.

Vzgoja bazilike

 • Ne pozabite, da je bazilika rastlina, ki ljubi sonce in mora imeti dostop do sončne svetlobe vsaj 5 ur na dan.
 • Rastlina ne prenaša mrzle in premokre zemlje. Najbolje jo je zalivati zjutraj, da se zemlja čez dan posuši. Pri zalivanju pazite, da ne zmočite listov – mokri listi pomenijo tveganje za glivične bolezen (pepelasta plesen).

Bazilika na vrtu zahteva gnojenje – v tej vlogi se bo dobro obnesel kompost. Rastlina ne prenaša gnojenja s svežim gnojem. Ne smete pozabiti tudi na sistematično namakanje, vendar ne pretiravajte z zalivanjem.

Nasvet

Če gojite baziliko v loncih, ji na 14 dni dodajte tekoče gnojilo Performance organics tekoče gnojilo za sadje in zelenjavo.

Če baziliko gojite predvsem za kuhinjsko uporabo, cvetove odrežite takoj, ko se pojavijo. Listi po cvetenju namreč dobijo grenak okus.

Kako in kdaj nabirati baziliko?

Baziliko lahko nabirate vse poletje. Redno obiranje bo spodbudilo rastlino, da proizvede več listov.

Če za kuhanje potrebujete le nekaj listov, izberite tiste, ki so pritrjeni na steblo tik pod novim parom listov. V praksi bo rastlina za vsak odtrgan list proizvedla še dva. 

Ko nabirate baziliko v velikih količinah, vedno pustite dva ali tri stranske poganjke pod mestom obrezovanja, da spodbudite rastlino k razvejanju.

 • Od sredine do poznega poletja obrežite celotno rastlino za eno tretjino.

Bazilika ne bo preživela na prostem, ko temperature padejo pod 5ºC. Da zagotovite zalogo listov bazilike v pozni jeseni, prenesite rastline, vzgojene v loncu, na sončno mesto v prostoru.

Liste bazilike zamrznite ali posušite: 

 • Za zamrzovanje listov bazilike odstranite vse liste s stebla in jih operite. Nato liste blanširajte v vreli vodi za nekaj sekund, precedite in sperite v mrzli vodi. Posušite in hranite v nepredušni posodi v zamrzovalniku.
 • Za sušenje listov bazilike v pečici, jo nastavite na najnižjo temperaturo. Nato liste bazilike položite na pekač in jih pustite v pečici dve do štiri ure. Suhi so takrat, ko se zlomijo, ko jih upognete.
 • Za sušenje bazilike na zraku odrežite listnate poganjke z dolgimi stebli. Zvežite jih v šopke in obesite na hladno in dobro prezračeno mesto, ki pa ni temno. Sušenje bazilike na zraku traja približno mesec dni.

Vredno je gojiti baziliko doma ali na vrtu. Sort je res mnogo. Na ta način si zagotovite stalen dostop do svežega ali posušenega zelišča, brez katerega ne more nobena kuhinja!

Težave, škodljivci in bolezni na baziliki

Baziliko redko napadajo bolezni in škodljivci

Najpogosteje se na njem pojavljajo:

 • listne uši,
 • rastlinjakov ščitkar,
 • pajkove pršice,
 • polži,
 • glivične bolezni (pepelasta plesen).

Rastlino je v primeru bolezni rastline težko rešiti in jo je največkrat treba zavreči. Če so rastlino napadle žuželke, jo lahko poskusite rešiti z domačimi metodami ali s pomočjo razpoložljivih rastlinskih proizvodov.

Ne pozabite, da je preventiva vsekakor boljša kot kurativa, zato je treba baziliko skrbno spremljati. Posredujte takoj, ko opazite prisotnost škodljivcev ali bolezni. 

Nasvet

Da bo rastlina dovolj odporna na škodljivce, uporabite sredstvo za krepite rastlin Substral Naturen Kopriva, ki je odličen pripravek, narejen po receptu naših babic.

Listne uši

Majhne zelene, črne ali rumeno zelene žuželke, ki se zlahka razširijo na sosednje rastline. Izločajo značilno lepljivo snov, ki je gojišče sive plesni in olajša razvoj glivičnih okužb.
Da preprečite napade listnih uši, posadite nekaj mete ali pa zraven mete postavite lonec bazilike. Lahko se jih znebite tudi ročno. 

Dober način za spopadanje z listnimi uši je, da rastlino odnesete ven za nekaj dni, da omogočite naravnim plenilcem, kot so pikapolonice, da pojedo žuželke. Če to ne deluje – je vredno uporabiti sredstva za zaščito rastlin. 

Priporočamo uporabo:

Za krepitev rastline pa uporabite Substral Kopriva ali Substral Vitakur proti škodljivcem.

Rastlinjakov ščitkar

So bele žuželke, ki spominjajo na mušice. Na njihovo prisotnost na baziliki kažejo rumene majhne lise na listih. Tu bodo pomagala sredstva za zaščito rastlin. 

Priporočamo:

  Pajkova pršica

  Majhni, rdečkasti pajki, veliki pol milimetra, napadajo najpogosteje, ko je okolje preveč suho. Hranijo se na spodnji strani listov, o njihovi prisotnosti pričajo pajkove mreže, deformacija in obarvanje listov. 

  Domači način, da se znebite pajkovih pršic, je, da liste bazilike operete z vlažno krpo, namočeno v kalijevo milo ali tekočino za pomivanje posode (pred zaužitjem je treba liste temeljito oprati!). Lahko pomaga tudi izpiranje rastline pod tušem in povečanje vlažnosti v prostoru, kjer hranite baziliko.

  Priporočamo vam: 

  Polži

  Polži lahko pojedo celo rastlino bazilike

  Obstajajo različni načini zaščite rastlin, na primer ovijanje loncev z bakreno žico, razbite jajčne lupine ali pasti s pivom. 

  Polže je priporočljivo redno pobirati in jih izpustiti stran od vrta. Za njihovo lovljenje bo koristna uporaba svetilke, saj se pojavijo zvečer. 

  Lahko pa vrtu razporedite narobe obrnjene lončke, ki jim bodo čez dan postali zavetje, vam pa – učinkovita past.

  Priporočamo vam tudi uporabo učinkovitih granul Substral Naturen sredstvo proti polžem. Vaba je privlačna za polže. Vsebuje pa Bitrex, snov ki odvrača pse, ježe in druge koristne živali. 

  Ne zamudite ničesar.

  Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

  Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

  .