Skip to main content

Balkonsko cvetje za najlepši balkon

Majhni vrtni prostori vam dajo možnost povezave z naravo  v vsakem trenutku. Poletne zasaditve dajo novo preobleko stenam, vam pa nudijo  zavetje in ustvarijo miren kotiček za sprostitev. V ta namen lahko v svoj prostor vključite tudi navpične zasaditve in ozelenite zidove. Zeleni deli rastlin bodo čistili prostor, cvetlice pa bodo privabile opraševalce.

Kaj za sonce ali senco

Pri izbiri rastlin bodite pozorni na sončno svetlobo. Na sončnem balkonu, obrnjenem proti jugu, uspevajo različne rastline kot na senčnem, obrnjenem proti severu.

Rastline z mesnatimi, robustnimi  in sivimi listi lažje prenesejo sončno pripeko.

Klasična pelargonija  je primerna za balkon z veliko sončne svetlobe, je robustna in zahteva le malo nege, vendar veliko sonca.  Za več cvetja in kompaktno rast izberite tip Caliope pelargonije. Dišeče pelargonije z vonjem po pomarančah, limonah, vrtnicah, borovcih  imajo očarljive drobne cvetove in močno dišeče liste zaradi tudi odganjajo nezaželene insekte.

Najbolj odporne rastline za sonce

 • gavra,
 • mleček,
 • angelonija,
 • bolivijska begonija,
 • verbena,
 • lantana,
 • novogvinejska vodenka,
 • zlati kovanec,
 • viseči tagetes.

Od listnatih rastlin se bodo na soncu odlično počutili: afriški smilj, moljevec, grenkuljica in temnolistni sladki krompir.

Na sončni legi dobro uspevajo tudi bidensi, surfinije, verbene, pa tudi dišeči rožmarin, sivka, žajbelj in timijan.

V kolikor želite ozeleniti steno ali ustvariti bolj intimen prostor  izberite obešanke ali plezave rastline. V ta namen  bodo poslužile tunbergije, dipladenije, navadni slak, okrasni fižol ipd. V zasaditev lahko vključite tudi užitno kapucinko, ognjič, listnati česen, jagode…

Lahko pa v korito ali lonec preprosto posejte cvetlično mešanico za čebelice.

Senčna mesta

Na popolnoma zasenčenem mestu bodo rasle bolj nežne rastline, ki bi na soncu zagotovo opešale.

Od cvetlic se v senci najbolje obnesejo

 • fuksije,
 • begonije,
 • vodenke,
 • bakope,
 • torenije.

Fuksije in begonije niso najbolj odporne, a nas zato vse poletje navdušujejo z obiljem  cvetja. Veliko svežine v senčni prostor lahko prinesejo barviti listi okrasnih kopriv, raznovrstnih deteljic pa svetlo zeleni sladki krompir in drobnolistna pijavčnica.

Strukture,  teksture in višine

Razgibane valovite zasaditve so bolj privlačne. Sajenje pokončnih rastlin imenovane triller, ki rastejo v višino, košatih rastlin imenovane filler, ki zapolnijo prostor okrog same posode in visečih rastlin imenovane spiller. dobimo lepo razgibano atraktivno kombinacijo.

Kombinirajte različne teksture in strukture. K velikim okroglo ovalnim listom begonije zmajeva krila zelo pristajajo ozki listi trave perjanke. V kombinacijo dodajte temnolistne dalije, deteljice ali okrasne koprive.

Izbirajte listnate rastline s strukturo  in barvo, ki jo najdete tudi v sosednji cvetlici. Okrasne koprive z odtenkom  barve, ki ga ima sosednja petunija ustvarijo vabljivo harmonično zasaditev. Pokončni salviji s podolgovatimi  listi se odlično prilegata  drobnocvetni mleček in nežna avstralska marjetka felicija.

Izbira barv zasaditve

Upoštevajte naravno skladnost

Raje izbirajte odtenke, ki so si blizu v barvnem krogu. Izberite cvetlice, ki imajo nekaj  skupnih barvnih odtenkov ter posamezno rastlino ponovite večkrat v različnih zasaditvah, tudi na vrtu.

Upoštevajte ozadje, kjer bo nameščena zasaditev.  V kolikor so v ozadju intenzivne barve, naj bo zasaditev bolj umirjenih barv.

Tople barve kot so rumena, oranžna in rdeča odlično pristajajo k lesenemu ozadju. Hladni modri, vijolični in rožnati odtenki so lepa popestritev za kamnita in kovinska ozadja in ograje.

Letos so modne umirjene zasaditve, kjer je v ospredju svetlo modra barva Very peri ki jo ponazarjata navadni slak, salvije, felicija.

Sajenje in gnojenje

Od rastlin v posodah želimo, da v kratkem času močno zrastejo in obilno cvetijo. Da bi to dosegli uporabite le kvalitetne substrate znane sestave iz šot, komposta, dodatkov za zračnost in gnojil.

Pri sajenju na dno posode položite plast drobnih kamenčkov, glinastih kroglic ali vulkanskega lapila, kar bo služilo za drenažo in preprečilo zamašitev odtočnih odprtin.

V posodo nasujte zemljo do 5 do 10 cm pod robom. Rastline razporedite in zapolnite prostor med rastlinami s sadilnim substratom.

Zalivanje

Po sajenju  postopno zalijte okrog rastlin, da se substrat napije vlage.

Najbolj enostavno bo, da rastline posadite v zemljo Substral Terra Osmocote z dodanim dolgodelujočim gnojilom Substral Osmocote gnojilo za balkonske rastline.  Zemlja vsebuje gnojila za cca. 1 mesec od sajenja, zato dodatno gnojilo primešajte zemlji že ob sajenju.

Gnojila Osmocote

Zadostuje že ena jušna žlica na 20 cm korita, že pri samem sajenju. Tako bodo rastline preskrbljene s hranili celo rastno dobo.  Pod vplivom toplote in vlage so bodo shranila sproščala toliko kot bo rastlina potrebovala.

Tekoča gnojila

Za vse, ki raje dognojujete ob zalivanju je bolj primerno Substral tekoče mineralno gnojilo z dodanim guanom za balkonske in druge cvetoče rastline. Gnojilo vsebuje mikrohranila v rastlinam lahko dostopni obliki in železo za lepe zelene liste.

BIO gnojila

Za sajenje dišavnic ali drugih rastlin, ki jih boste uživali je najbolje, da uporabite organsko zemljo in organsko gnojilo Substral Naturen Performance organics tekoče gnojilo za sobne in balkonske rastline.

Zalivanje

Uravnoteženo prehranjene rastline na zračnem mestu bodo lažje ohranile vitalnost in zdrave poganjke.

Zalivajte, ko rastline niso pregrete in raje redkeje in temeljito kot ves čas po malem. Sicer imajo različne rastline različne zahteve.

Surfinije in grobeljnik potrebujejo veliko vode ves čas. Rastline na senčnem mestu potrebujejo manj zalivanja, ker ni toliko izhlapevanja. Zadostovalo bo zalivanje enkrat tedensko. Enako bo z nezahtevnimi pelargonijami na sončni legi.

Nega rastlin v času rasti

Že pri izbiri in sajenju namenite rastlinam dovolj prostora, da se lepo razrastejo. Skupaj sadite rastline podobnih zahtev po sistemu ‘manj je več’. V zasaditvi naj bo več drobno cvetočih rastlin in posamezna velikocvetna rastlina za poudarek. Tako formirana zasaditev bo manj zahtevna za oskrbo. V kolikor se zgodi poškodba ali propadanje dela rastline, bo to tudi manj opazno.

Poškodovane dele rastlin in odcvetele cvetove raje odstranite, ker je to mesto vir okužb za pojav bolezni. Posajene rastline občudujte, a tudi redno opazujte morebiten pojav škodljivcev ali bolezni.  Ukrepanje že  ob prvem pojavu bo preprečilo večjo škodo in ohranilo zdrave rastline, ki vam bodo v veliko veselje. 

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.