Skip to main content
  • adventni venček

Adventni venček

Adventni venček postavimo kot prvega izmed decembrskih »okraskov« v pričakovanju božiča in novega leta, čeprav veliko ljudi sploh ne pozna njegove simbolike. Beseda advent izhaja iz latinščine, in pomeni prihod. Venci so sicer simbol zmage. V različnih oblikah jih poznamo že od časa starih Rimljanov in so nepogrešljiv del praznikov. Nimajo torej samo dekorativnega pomena.

Običaj postavljanja venčkov je zelo star in sega še v predkrščansko obdobje. Okrogla oblika venčka predstavlja neskončnost in popolnost. Svečke na njem so štiri in so najpogosteje v beli ali vijolični barvi. Imajo pa več pomenov, lahko predstavljajo 4 strani neba, 4 letne čase ali 4 mejnike v katoliški veri: stvarjenje, učlovečenje, odrešenje in konec sveta. Prižgana svečka predstavlja rojstvo življenja, ki se počasi krajša.

Adventni venček ima poganske korenine in izvira iz današnje Nemčije in Skandinavije, kjer so živela Keltska plemena. Takratni obredi so bili povezani z letnimi časi, posebno vlogo v njih pa je imelo sonce.

kelti adventni venček

Vse do najkrajšega dneva v letu so Kelti prosili Sonce, naj jim vrne svetlobo in toploto. Upanje v to so jim dajale zimzelene veje, ki so predstavljale življenje. Prve adventne venčke so obešali po hišah, tradicija obešanja na vrata se je pojavila precej kasneje.

Včasih so venčke izdelovali iz zelenih vej, zimskega jagodičja, semen, smrekovih storžev in drugih plodov narave. Spoj zelenja in svečk predstavlja brezčasno povezanost z zemljo in vesoljem, večni krog, ki temo zopet vrača v svetlobo.

Kristjani so pogansko simboliko vključili v krščansko filozofijo in z njeno pomočjo razložili prihod sina, ki prinese svetlobo na zemljo. V cerkvene namene so ga začeli uporabljati v začetku 19. stoletja.

Po krščanskem izročilu začnejo svečke prižigati štiri nedelje pred božičem.

Današnji adventni venčki niso več samo okrogli, so tudi drugih oblik in tudi niso več zeleni oz. izdelani iz pušpana ali smrekovih vej. Danes si lahko adventni venček naredimo sami in pri tem uporabimo vso svojo domišljijo.

adventni venček izdelava

Izdelava adventnega venčka

  1. Odličen material za pripravo so lahko lešniki, orehi, arašidi, uporabimo lahko tudi suho sadje, kavna zrna, riž, klinčke in cimetove palčke.
  2. Zelo uporabni so tudi manjši ali večji storži, šipkovi ali kakšni drugi plodovi, kroglice (zlate ali srebrne), gumbi in še marsikaj drugega.

Za izdelavo venčka potrebujemo še krog, ki je lahko iz stiroporja, pleten iz ličja ali vej, mahu, lepilo, svečke ter kanček ustvarjalnosti. Na krog nalepimo okraske in svečke ter venček postavimo na mizo ali obesimo na vrata.

Najlepše pri vsem pa je, da lahko pri izdelavi adventnega venčka sodeluje cela družina.

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.