Skip to main content

7 ukrepov za zdrav ekološki vrt

Ne glede na to ali vrtnarite na balkonu ali ste lastniki vrta, imamo vsi eno željo: gojiti čim bolj zdrave rastline brez škodljivcev. Toda to pogosto ni tako enostavno. 

Ljubitelji vrtov, ki so se že ukvarjali z ekološkim vrtnarjenjem vedo, da je za naravno zatiranje škodljivcev na voljo le omejen izbor sredstev. Zato je še toliko bolj pomembno, da rastline že od samega začetka ohranjate zdrave. 

V nadaljevanju si preberite, s katerimi načini ohranite vaš vrt zdrav.

1. Izbira lokacije za rastline

Vsaka rastlina, ne glede na to, ali gre za sadno drevo, zelenjavo ali okrasno rastlino, ima rada določeno lego na vrtu, balkonu in terasi. Če vse to predvidite pred setvijo ali sajenjem, je to poplačano z zmanjšano občutljivostjo za škodljive organizme.

Najpomembnejši dejavniki rasti so:

  • lastnosti tal,
  • temperatura,
  • sončna svetloba, 
  • oskrba z vodo. 

Če rastline sadite v gredice, ki so zelo skupaj, povečate možnost za glivične okužbe. Listi na teh rastlinah ostajajo dalj časa vlažni, kar je idealno za glivice. 

To pomeni, da je treba pri gojenju tako v gredi kot na vrtu paziti, da je med posameznimi rastlinami dovolj prostora!

2. Izbira prave sorte je ključna

Znotraj rastlinske vrste se sorte razlikujejo po svoji dovzetnosti za škodljivce. To velja tako za zelenjavo kot sadje in okrasne rastline, kar je dobro upoštevati pri nakupu. 

Med zelenjavnimi in sadnimi pridelki so zdaj številne odporne, tolerantne ali manj občutljive sorte. To velja tudi za okrasne rastline, kot so npr. vrtnice.

Pri nakupu je vredno biti pozoren na značilnosti sorte, saj te pomembno vplivajo na videz, zdravje, pridelek in kakovost pridelka. V vsakem primeru se pozoren pogled na etiketo obrestuje!

3. Muli kulti – ustvarjajte raznovrstnost v zelenjavni gredi

Pri izbiri rastlin je treba upoštevati dve načeli: kolobarjenje in mešane kulture.

Kolobarjenje

Mnogi patogeni organizmi preživijo v tleh več mesecev ali celo let. Gojenje iste vrste rastlin na istem območju, lahko povzroči močno povečanje nekaterih bolezni ali škodljivcev. Ti lahko okužijo rastline, ki jih boste posadili na novo. 

Če je neko območje na vrtu vsako leto zasajeno z drugačnimi pridelki, se verjetnost okužbe ali obremenjenost zemlje s škodljivci zmanjša. 

S kolobarjenjem pride do letne menjave rastlinskih družin. Poleg tega se kulture izmenjujejo glede na zahtevnost rastlin po hranilih ter po globini korenin. To tudi preprečuje enostranski odvzem hranil in spodbuja zdravje rastlin. 

Več o tem, kako načrtovati in izvesti kolobarjenje, si preberite v članku tukaj>

Mešane kulture

To je še en zanimiv način kako načrtovati zelenjavni vrt skozi vse leto. Zelenjavo z različnimi potrebami po hranilih in časih pridelave, lahko gojite na isti gredici. 

Prednost tega ni le, da izgleda lepo, ampak tudi, da se lahko določene rastline medsebojno podpirajo pri rasti. 

Dobra partnerja sta korenje in čebula, saj si pomagata z izločanjem določenih rastlinskih snovi. Te snovi ščitijo partnerski rastlini pred škodljivci (korenčkova in čebulna muha). 

V primerjavi z monokulturo se škodljivci zato veliko težje širijo v mešanih kulturah. 

Dosleden načrt pridelave na zelenjavnem vrtu, ki združuje načela mešane kulture in kolobarjenja, je dolgoročna korist za vsak ekološki vrt

Več o tem si preberite v članku o dobrih in slabih sosedih na vrtu >

4. Prehrana rastlin

Naj gre za sadno drevje, jagodičevje, zelenjavo ali okrasne rastline – vsi potrebujejo uravnoteženo prehrano, poleg vode za svojo rast. Dolgoročno je treba zagotoviti, da so rastline oskrbljene s hranili. 

V ekološkem vrtu je oskrba s hranili podrejena naravnemu ciklu. Organske snovi (listje, veje, odmrle rastline, …) se v tleh pretvorijo in so rastlinam ponovno na voljo v obliki hranil. 

Ti pogoji v hiši ali na balkonu ne obstajajo. Zato moramo za preskrbo s hranili poskrbeti sami. 

Vedeti je treba, da so premalo prehranjene rastline, dovzetne za bolezni in škodljivce

Hranila, potrebna za rastline, se delijo na:

  • glavna hranila (npr. dušik),
  • elemente v sledovih (npr. magnezij). Slednji so potrebni le v zelo majhnih količinah, vendar so nenadomestljivi.

5. Zastiranje

Zastirka iz lubja je eden najbolj priljubljenih pokrivnih materialov. Je pa mogoče zastirati s številnimi drugimi materiali.

Prednosti zastiranja: 

  • Otežuje rast plevela, tako da je treba pleti manj. 
  • Vlaga v tleh se dlje zadrži. To pomeni, da so rastline bolje zaščitene pred izsušitvijo. 
  • Ohranja zemljo zračno.

Če izberete zastirko iz lubja, se morate zavedati, da boste morali dodajati rastlinam gnojilo z večjo koncentracijo dušika. Zastirka iz lubja namreč odvzema dušik iz zemlje.

6. Redni nadzor

Za preprečevanje okužbe je pomembno redno pregledovanje rastlin. Prej, ko se okužba odkrije in prej, kot se sprejmejo protiukrepi, bolj uspešno bo zatiranje. 

Če obolele rastline ali dele rastlin nemudoma odstranite, s tem preprečite nadaljnje širjenje bolezni po vrtu. 

Nasvet

Odstranjenih delov rastline ne odlagajte na kompost, temveč v zabojnik za organske odpadke! V nasprotnem primeru povzročitelji bolezni preživijo na vrtu in lahko v naslednjem letu ponovno okužijo rastline.

7. Obrezovanje dreves

Obrezovanje ne izboljša le vizualnega učinka številnih okrasnih dreves. Je zelo pomemben dejavnik pri ohranjanju zdravih in močnih rastlin. To velja za številna okrasna drevesa, kot so vrtnice, grmovje ter žive meje

Pomembno je upoštevati posamezne lastnosti rastlin v smislu rasti, tolerance obrezovanja in časa cvetenja. 

Pri sadnem drevju redno obrezovanje daje boljšo kakovost plodov

Brez vsakoletnih ukrepov obrezovanja sadnega drevja, imajo drevesa običajno neredno plodnost in povečano dovzetnost za bolezni in škodljivce, zaradi pomanjkanja zraka in svetlobe v notranjem delu krošnje.

 

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.