Skip to main content
 • razmnoževanje orhidej

4 načini razmnoževanje orhidej Phalenopsis po korakih

Piše: agronominja Loreta Vlahović

Širokolistne orhideje so precej trdožive rastline. V ustreznih pogojih rasti lahko uspevajo dolga leta in ne potrebujejo obnove. Rast mladih rastlinic, neugledna ali slaba rast, napad bolezni ali škodljivcev pa nas lahko spodbudijo k razmnoževanju.

Falenopsis ( Phalenopsis) orhideje

Falenopsis orhideje (Phalaenopsis) so med najbolj pogosto gojenimi cvetočimi sobnimi rastlinami. Dobro uspevajo na svetlem mestu  z veliko zračne vlage. Več zdravih nasprotno nameščenih jezičastih listov kot ima rastlina, več ima življenjske moči in možnosti za nastavek cvetja ima.  Na istem steblu spodbudimo cvetenje, če cvetno steblo odrežemo nad tretjim ali četrtim očesom, preden povsem odcveti.

1. Razmnoževanje s ‘Keiki’

Najbolj enostaven način, da pridemo do nove rastline je, ko na steblu zraste nova rastlinica imenovana ‘ Keiki’.  Beseda keiki je havajska beseda za “dojenčka” ali “otroka”, dobesedno “malega”. Na orhideji je to majhna rastlina, ki zraste iz brsta na cvetnem steblu. ‘Keiki’  zrastejo pri orhidejah tipa falenopsis, dendrobium in epidendrum.  

‘Keiki’ lahko tudi pustimo, da raste naprej in orhideja cveti v nadstropjih, a pri tem upoštevamo, da rastlina potrebuje več hrane in vode. Če ima rastlina več mladih rastlinic na steblu  lahko le te izčrpavajo matično rastlino.

keiki orhideja

Postopek 

 1. Ko ima rastlinica ‘Keiki’ vsaj 3 do 4 ( zračne) korenine in dva lepo razvita lista jo lahko odrežemo centimeter pod koreninami.
 2. Posadimo tako, da vse korenine zasujemo s substratom za orhideje vse do osnove listov. Te do sedaj zračne korenine bodo v substratu vršile funkcijo pravih korenin in nudile oporo rastlini.

2. Razmnoževanje z listom- 1.način

Starikave, slabo rastoče rastline lahko razmnožimo z listi.  Največkrat je tovrstno razmnoževanje primerno pri rastlinah, ki so v slabši kondiciji in je le posamezni list še zdrav ali ko želimo razmnožiti staro rastlino. Na ta način lahko razmnožimo tudi orhidejo, ki so jo napadli škodljivci. 

razmnoževanje z listom

Postopek

 1. Zdrav list odlomimo  ob deblu,  vsaj eno minuto izpiramo pod mlačno tekočo vodo po možnosti z nežno krtačko.

 2. Odtrganino posujemo s cimetom, da preprečimo glivične okužbe.

 3. List postavimo v vodo in počakamo kakšen teden, da poženejo korenine. Potem rastlino posadimo v ustrezen zračen substrat. Za  sajenje priporočamo mešanico iz šote, kokosovih vlaken in koščki kokosovih orehov Substral specialna zemlja za orhideje.

3. Razmnoževanje z listom – 2. način

razmnoževanje orhidej

Postopek

 1. V kolikor je osnova lista slaba ali okužena smemo odrezati le zdravi del lista.

 2. Odrezano ploskev namočimo v cimet, ki pospešuje ukoreninjanje.

 3. Pokončno postavimo na vlažno osnovo iz papirja ali bombaža. 

 4. List lahko pokrijemo s plastično vrečko tako, da je okrog zrak in se le ta ne dotika lista.  Na ta način bo večja vlažnost in nekoliko višja temperatura, kar bo spodbudilo hitrejšo tvorbo korenin.

 5. Hranimo na toplem in vlažnem mestu, dokler ne poženejo korenine in potem posadimo. Ob listu s koreninami bo zrasla nova rastlinica.

4. Razmnoževanje z novo rastlinico

razmnoževanje orhidej

Postopek

 1. Ob osnovi starejših rastlin včasih zrastejo nove rastlinice. Le to lahko ločimo od matične rastline tako, da jo odrežemo z delčkom korenin.

 2. Tudi tukaj odrezano mesto posujemo s cimetom v izogib okužbam.

 3. V kolikor mlada rastlinica še nima korenin, jo postavimo v vodo, da požene korenine kot je navedeno pri razmnoževanju z listom. Pri tem  pazimo, da je v vodi le steblo in ne listi ter sredina od koder izraščajo. Pomagamo si lahko s palčkami, ki jih položimo pod liste na vrh kozarca.

Pomemben je zračen substrat

V naravi rastejo kot epifiti na deblih in srkajo vlago iz zraka zato je pomembno, da je tudi v loncih prst zračna, a da zadržuje vlago. 

 • Nove rastline orhidej lahko posadimo v košare iz mahu, pritrdimo na kos debla ali v prozorni lonček, ki omogoča dostop svetlobe do korenin in s tem boljši razvoj le teh.
 • Uspevale bodo tudi v navadnih lončkih, le da korenine niso mokre. Ob postavitvi v okrasne lonce izberemo visoke lonce kjer  spodaj lahko ostaja nekaj vode, ki dviguje vlažnost a korenine ostajajo na suhem.
 • Orhideje odlično uspevajo v družbi zelenih rastlin kot so praproti. Več ko je rastlin na kupu v prostoru, boljša je mikroklima in rastno vzdušje.