Rastline potrebujejo ljubezen.
In Substral.

Schefflero je napadel škodljivec.


"Mojo (drugače je izglodala zdrava in lepo raste) schefflero je napadel nek škodljivec, zaradi katerega okoli rože, lonček in tudi po listih vse leplivo. Na listih sem opazila potem prilepljene majhne rjave (verjetno uši), kar gledam po internetu sklepam da je kapar. Poskusila sem že z palčkami Celaflor in (večkrat) z insekticidom, pa ni žal nobenega efekta. Ne vem več, s čim še lahko poskusim, mi je pa žal, da bi jo morala vreči stran, saj je taka krasna roža. Srčno upam, da mi lahko kaj svetujete.
Hvala in lep pozdrav,
Katja"
 Po vašem opisu sodeč je verjetno vašo Schefflero resnično napadel kapar (rjavi ploščki na steblu in listih).
Zanima me predvsem kako velika je vaša rastlina oz. premer lonca v katerem je. Palčke Celaflor so iz mojih lastnih izkušenj zelo uspešne v boju proti kaparjem in listnim ušem, pomembno pa je, da jih pravilno doziramo. Treba je tudi povedati, da je kapar zelo trdoživ in da se prvi učinki delovanja palčk, pokažejo šele po 14 dneh, delujejo pa 2 meseca. Če palčke ne bodo pomagale je na voljo tudi razpršilo oz. koncentrat. V tem trenutku morate biti pozorni in pregledati tudi druge rastline, da se kapar ne skriva tudi na njih. Če na njih ni kaparja, je najbolje da Schefflero izolirate za toliko časa, da kaparja ne odpravite.
Vsak insekticid tudi ni primeren za zatiranje kaparjev, še posebej, ker so živali skrite pod oklepom, tako da do njih učinkovina tudi ne pride. Če kaparjev ni veliko jih lahko odstranite z blago raztopino milnice ali z koščkom vate na katerega smo kapnili nekaj kapljic alkohola.

... seznam vprašanj iz te teme
 


© 2012 Silk d.o.o. in Scotts Celaflor GmbH
* Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno natančno preberite etiketo in informacije o izdelku.
** Pesticide uporabljajte varno. Pred uporabo natančno preberite etiketo in navodila. Prosimo, upoštevajte, simbole in opozorila na navodilih za uporabo.

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.