Rastline potrebujejo ljubezen.
In Substral.

Delovanje in uporaba dolgotrajnih gnojil Osmocote


"Kdaj je najbolj primeren čas za uporabo gnojila Osmocote?
V čem se gnojilo Osmocote razlikuje od drugih gnojil z dolgotrajnim delovajem?
"
 OSMOCOTE gnojila - tehnologija nege rastlin,

ki jo uporabljajo profesionalci


 

Kdaj je najbolj primeren čas za uporabo gnojila Osmocote?

Prednost gnojila Osmocote je v tem, da ga lahko uporabimo v kateremkoli letnem času. Spomladi lahko začnemo z gnojenjem rastlin, ko tla niso več zamrznjena. Gnojilo potresemo po površini, pod krošnjami... in zadelamo v zemljo, 1-3 cm globoko. Spomladi, ko se ogreje ozračje, se dvigne tudi temperatura v tleh. Sproščanje hranil iz granul gnojila sledi dvigu temperature tal in tako je rastlinam na voljo ravno toliko hranil, kot jih v tistem trenutku potrebujejo. Idealna temperatura za sproščanje hranil je med 10°C in 21°C. Pri sajenju lahko gnojilo dodamo tudi v sadilno luknjo. Tudi jesen je primeren čas za gnojenje rastlin. Temperature zraka in tal so jeseni nekoliko nižje, hkrati pa se poveča količina padavin, kar predstavlja idealne pogoje za rast. Ne skrbite zaradi zgodnje zmrzali – temperatura je tista, ki regulira sproščanje hranil.


Kako gnojilo Osmocote reagira z drugimi gnojili?

Profesionalni vrtnarji pogosto uporabljajo vodotopna gnojila v obliki kristalov. Ta hranila rastlinam največkrat dodajajo preko listov (foliarno). Uporaba teh gnojil dopolni delovanje gnojila Osmocote, ki prehranjuje rastline preko korenin. Pazljivi morate biti le pri količini vodotopnega gnojila, kajti priporočeno količino moram prepoloviti! Vodotopna gnojila delujejo približno 14 dni, medtem ko gnojilo Osmocote deluje več mesecev.


Kako shranjujemo gnojilo Osmocote po uporabi?

Gnojilo Osmocote mora biti shranjeno  v hladnem in suhem prostoru. Če je prostor vlažen in je topel, se lahko prične proces sproščanja hranil.


Ali gnojilo Osmocote dodajamo skupaj z vodo?

Pomembno je, da gnojilo Osmocote apliciramo suho in ga ne raztapljamo oz. dodajamo vodi! Prav tako ni potrebno rastlin zalivati neposredno po aplikaciji gnojila. Zaradi posebne ovojnice, ne pride do neposrednega stika med hranili in rastlino, zato se izognemo nevarnosti ožigov. Tudi zaradi tega za razliko od klasičnih gnojil ni potrebno zaliti površino takoj po aplikaciji gnojila Osmocote.


V čem se gnojilo Osmocote razlikuje od drugih gnojil z dolgotrajnim  delovanje?

Če primerjamo gnojilo Osmocote z drugimi gnojili z dolgotrajnim delovanjem, opazimo da vsebujejo gnojila Osmocote 2-3x več počasi sproščujočega hranila - dušika. Ker je dušik osnovni gradnik to pomeni, da so gnojila Osmocote bolj učinkovita in delujejo dlje, kot podobna gnojila s podaljšanim delovanjem. Granule gnojila Osmocote, so skoraj popolnoma okrogla in enake velikosti, kar omogoča enakomerno sproščanje hranil iz vsake granule.


Kaj so rumene kroglice, ki ostanejo v zemlji po aplikaciji?

Včasih se zdi, da ostanejo granule gnojila nedotaknjene v zemlji tudi več kot leto dni. V resnici pa so to le ostanki . To je ostanek posebne ovojnice, ki omogoča prehod gnojil iz notranjosti granul v okolico rastlinskih korenin. Ovojnica se razgrajuje veliko počasneje, kot se izločajo hranila in je v tem primeru polna vode. Če jo stisnete bo počila.


Ali so hranila rastlinam dostopna takoj po aplikaciji?

Hranila se pričnejo sproščati, ko je v granulah dovolj vlage. To pa je seveda odvisno tudi od količine vlage v tleh. Zaradi posebne sestave ovojnice, lahko granule vsrkajo le določeno količino vlage, tudi, če bi jih pustili stati v vodi. Temperatura tal določa količino sproščenih hranil, višja kot je temperatura v tleh, več hranil se izloči in obratno nižja kot je temperatura, manj hranil se izloči.... seznam vprašanj iz te teme
 


© 2012 Silk d.o.o. in Scotts Celaflor GmbH
* Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno natančno preberite etiketo in informacije o izdelku.
** Pesticide uporabljajte varno. Pred uporabo natančno preberite etiketo in navodila. Prosimo, upoštevajte, simbole in opozorila na navodilih za uporabo.

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.