Rastline potrebujejo ljubezen.
In Substral.

Aktualna opravila

Zasaditev visoke grede

marca-junija
 Slovenci imamo zelo radi solato, zato jo bomo sadili tudi v visoko gredo. Med vrstice solate pa sejali hitro rastoče vrtnine. Za zapolnitev praznega prostora bomo uporabili redkvico, rukolo in vrtno krešo.

 

Zakaj smo izbrali sadike solate?

Zgodaj spomladi (marec) je sadike solate bolje kupiti ali jih vzgojiti doma in vsaj prve tedne presajati. Priporočamo, da sadike ne presadite prvi dan in jih za dan ali dva postavite pod nadstrešek. Tako  bodo lažje prenesle stres ob presajanju, saj prihajajo iz rastlinjaka.


V našem primeru smo se odločili, da sadimo sadike solate, saj bo pridelek hitrejši. Tako upamo, da bomo za solato v sredini maja sadili paradižnik. Za hitrejšo rast v začetku vegetacije priporočamo pokrivanje z belo vrtno tkanino.


Če se doma odločite za setev solate uporabite sveže seme, ki ni starejše kot leto dni. Solato v vrt sejemo za česnom in čebulčkom, pred solato sejemo tudi bob in vrtni grah.

 

Na visoki gredi smo med vrste solate sejali redkvico

Redkvica je zelo uporabna vrtnina in ne potrebuje svoje gredice. V našem primeru jo bomo sejali med vrstice solate. V domač vrt ali visoko gredo jo sejemo takoj, ko so tla primerna za obdelavo.


Solata in redkvica se dobro razumeta, ko redkvico populite to ugodno vpliva na solato saj tla nekoliko zrahljate. Redkvico bomo pulili sproti, ko primerno odebeli. Običajno jo lahko poberemo že dober mesec po setvi.

 

Na visoko gredo lahko sejete tudi vrtno krešo in rukolo

Med vrstice solate lahko sejete tudi vrtno krešo in rukolo. Globina setve rukole je približno 1 cm. Na podobno globino sejemo tudi redkvico in vrtno krešo.


Priporočam, da rukolo prvič režete, ko razvije 5 do 6 listov. Če ne boste izrezali srčnih listov se bo dobro obraščala in jo lahko pobirate večkrat.


Liste kreše režemo že po slabih dveh tednih (pozno pomladi, poleti). Takrat so listi lahko veliki  med 5 do 10 cm. Zaradi nekoliko nižje temperature v mesecu marcu bo kreša kalila približno 10 dni, zato bo pridelek kakšen teden kasnejši.

 

Oskrba solate, vrtne kreše, rukole in redkvice

Solata ne rabi posebno močnega gnojenja, zelo je hvaležna za redno rahljanje tal in zalivanje. Gredice kjer gojite solato z domačim kompostom ali drugim organskim gnojite več kot pol manj kot paradižnik ali papriko. Z gnojenjem ne pretiravamo tudi pri redkvici, vrtni kreši in rukoli.

 

Pravilno gnojenje solate, vrtne kreše, rukole in redkvice

Za hitrejše delovanje po sajenju bomo uporabili organsko gnojilo drobnejše granulacije, ki se hitro sprošča in je vrtninam na razpolago že dober teden po setvi ali sajenju. Zelo enostavno je tudi za doziranje.

Če upoštevamo navodila za uporabo na manjših pakiranjih organskih gnojil, zagotovo ne boste pretiravali z gnojenjem. Odločite se lahko tudi za gnojenje s tekočimi organskimi gnojili. Z njimi je rokovanje še bolj enostavno, saj so enostavna za doziranje.


Priporočamo, da domač kompost uporabite predvsem pri zelju, cvetači, brokoliju, ohrovtu, krompirju, paradižniku, papriku, kumarah, bučkah in ostalih požrešnih vrtninah.


Za gnojenje manjših gredic, visoke grede, korita na balkonu ne rabimo težkih 20 kg vreč, saj je tam gnojila občutno preveč.

... seznam prihajajočih opravil

... predhodno opravilo ... naslednje opravilo
 © 2012 Silk d.o.o. in Scotts Celaflor GmbH
* Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno natančno preberite etiketo in informacije o izdelku.
** Pesticide uporabljajte varno. Pred uporabo natančno preberite etiketo in navodila. Prosimo, upoštevajte, simbole in opozorila na navodilih za uporabo.

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.