Rastline potrebujejo ljubezen.
In Substral.

Aktualna opravila

Škodljivci sobnih rastlin: kaparji, ščitkarji, trips

april - oktober
 Preden se pričnemo posvečati opravilom na vrtu si poglejmo še nekatere škodljivce sobnih rastlin. Le ti so skoraj tako pogosti kot listne uši in se večinoma zatirajo na podoben način.
Kateri so ti poleg uši zelo pogosti škodljivci. Tu gre predvsem za trdovratne kaparje, ki večini povzročajo kar veliko težav. Saj odrasle osebke le težko zatremo, le ti so namreč zaščiteni s ščitom, ki jih varuje pred vdorom kemikalij v njihovo telo. Ker kaparji skozi ta ščit tudi dihajo lahko odrasle osebke najlaže zatremo z olji, ki zamašijo pore na ščitu skozi katere le ti dihajo. Tako se odrasli osebki zadušijo in odpadejo z rastline. In kako prepoznamo napad kaparjev na naših rastlinah? Na rastlinah, ki so napadene, bomo predvsem na steblih opazili majhne kupčke, to so ščitki, pod katerimi se skrivajo odrasli osebki, medtem ko se mladi osebki še veselo gibljejo po naši rastlini in iščejo primerno mesto, kjer se bodo ustalili.

Poleg tega so pogosti tudi rastlinjakovi ščitkarji, ki jim pogosto rečemo tudi bela muha. To so majhne največ pol centimetra velike vešče, ki so povsem bele barve in se podnevi zadržujejo na spodnji strani listov. Če rastlino potresemo pa bodo žuželke vzletele. Kadar se to dogodi je napad škodljivca že precej močan. V začetku napada pa bomo na listih rastlin opazili drobne bele iztrebke, ki ravno tako nakazujejo napad rastlinjakovega ščitkarja.

Tretji škodljivec in morda celo tisti, ki ga je najtežje opaziti je trips. Tripsi so skorajda mikroskopsko majhne osice, jih zelo težko opazimo in zaradi tega lahko povzročijo ogromno škodo. Poškodbe, ki jih naredijo s svojim sesanjem se odražajo kot majhne bele pikice ali tanke bele črte na zelenih listih, cvetovih in steblih. Le te rastlinam dajejo grd izgled.
Proti vsem zgoraj omenjenim škodljivcem se lahko bojujemo z CELAFLOR CAREO IZDELKI, ki deluje dvojno preventivno in kurativno, Careo gnojilne paličice pa imajo poleg insekticida tudi gnojilo. Vaše rastline pred insekti ščiti od 9 do 12 tednov in jih hkrati tudi prehranjuje.

O
Priporočamo uporabo proizvoda:
Celaflor Careo kombinirane palčke ali razpršilo-spray... seznam prihajajočih opravil

 

Save


© 2012 Silk d.o.o. in Scotts Celaflor GmbH
* Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno natančno preberite etiketo in informacije o izdelku.
** Pesticide uporabljajte varno. Pred uporabo natančno preberite etiketo in navodila. Prosimo, upoštevajte, simbole in opozorila na navodilih za uporabo.

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.