Rastline potrebujejo ljubezen.
In Substral.

Aktualna opravila

Sejanje trave

april
 Setev trave za lep vrt v samo 7 korakih

Želite razširiti zeleno območje vrta ali izboljšati obstoječo vrtno zelenico? Uspešna oskrba vrtne trave vam ponuja veliko užitkov. Sledite 7 pravilom za oskrbo in setev zelenice in se razvajajte v zeleni oazi, ki je ogledalo vašega vrta. Tako bo vaša trata bujna, zelena, gosta in trpežna. Zdržala bo tudi vse vrste obremenitev.


1. Izberite pravi letni čas in ugodne razmere za setev trave

V Sloveniji je optimalni čas za setev nove vrtne zelenice od sredine aprila do sredine maja. Trata, ki jo sejemo v zgodnjih pomladanskih terminih ima pred vročim poletjem še dovolj časa za rast in zgostitev. V jesenskem času pa od sredine septembra do sredine oktobra. Tudi takrat so temperature za kalitev semena ugodne, prav tako so primerno razporejene padavine. Poskrbimo tudi za dosejevanje obstoječe zelenice. Kombinacija ustrezne temperature in padavin zagotavlja, da seme po setvi ne propade. Najbolj primerna temperatura za setev trave je med 15 ° C in 25 ° C. Za dobro začetno rast travnih bilk bodo poskrbeli še pomladanski sončni žarki in dež. Tudi jeseni je dovolj svetlobe, da se nova trava pred zimo ustrezno razraste in ukorenini.


2. Poskrbite za ustrezno pripravo terena

Vrtna zelenica bo bolje uspevala, če ima teren manjši naklon. Tako bo meteorna voda odtekala stran od objektov. Pred setvijo uredite teren tako, da odpravite večje luknje in odstranite obstoječo zelenico. To najlažje in najhitreje uredite s pomočjo ustrezih strojev, ki jih uporabljajo vrtnarji. Tako spodrežete travo do korenin in jo odstranite. V tem primeru ni treba uporabljati škodljivih herbicidov, ki niso ekološki. Delo vam olajša tudi manjši stroj za gradbena ali zemeljska dela.


3. Pred setvijo poskrbite za ustrezno strukturo, pH tal in gnojenje

Pred setvijo odstranite plevele, kamenje ter zrahljajte in poravnajte površino. Poskrbeti je treba tudi za ustrezen pH, ki ustreza vrtni zelenici. Vrtna trata najbolje uspeva v pH območju med 6,0 in 7,5. To najhitreje ugotovite s pomočjo lakmusovih lističev, ki se različno obarvajo, če so tla kisla ali bazična. Barvo lističa primerjate z barvno lestvico na priloženem kartončku in odčitate pH vrednost. Pred setvijo gnojimo z gojilom Substral Start. V primeru, da so tla kisla je treba dodati pripravke na osnovi kalcija. Preveč bazična tla lahko zakisamo s pripravki na osnovi elementarnega žvepla ali železovega sulfat heptahidrata. Ob pripravi tal poskrbite za gnojenje z gnojilom, ki vsebuje največ fosforja. Pred setvijo izbolšajte tudi težka ali zbita tla. Gnojilo Substral Start lahko mešate s semenom v razmerju 1:1 in tako opravite setev ter gnojenje v enem koraku.


4. Za setev izberite vsestransko in zelo trpežno travno mešanico

Za lažjo setev nove trave uporabite ročni trosilnik. Ne pozabite preveriti priporočenega odmerka semena, ki je podan na etiketi. Travno mešanico Substral Šport & Špas sejemo v odmerku 20 g/m². Po setvi površino povaljajte, da se seme sprime s podlago. Vsestransko in zelo trpežno travno mešanico lahko uporabite tudi za dosejevanje obstoječe trate. Tako izboljšate celoten izgled vrtne zelenice, trava se ustrezno zgosti, zapolnijo se tudi prazna mesta in poškodovane površine. Za dosejevanje uporabite 1/3 priporočene količine semena, ki ga s trosilnikom razporedite po celotni površini trate. Po dosejevanju praznih mest potresemo še tanko plast (1 cm) specialnega rastnega substrata za setev trave.


Kakovostna travna mešanica Substral® Šport & Špas
  • Vsestranska in zelo trpežna travna mešanica
  • Za vse vrste obremenitev (šport, igra, rekreacija,...)
  • Zelo hitra kalitev in razvoj
  • Izjemno gosta in trpežna trava
  • Manjša zapleveljenost zahvaljujoč hitremu razraščanju in obraščanju
  • Zelena barva semena – zaščita pred pticami

 

5. Po setvi poskrbite za redno zalivanje

Po setvi v pomladanskem času poskrbite za redno zalivanje z razpršilci, ki so namenjeni namakanju trate. V vročih in sončnih dneh lahko namakamo tudi trikrat na dan. Zalivanje trate zmanjšamo, ko semena začnejo kaliti in travne bilke začnejo z rastjo. Takrat zalivamo manj pogosto in močneje. Nekoliko manj težav z zalivanjem bo jeseni, ko se temperature nižajo. Pomagalo vam bo tudi jesensko deževje.


6. Spremljajte razvoj mlade vrtne zelenice

Kalitev semena je odvisna od temperature, vlage in vrste semena. Travna mešanica Substral Šport & Špas ima zelo hitro kalitev in začetni razvoj. Ob optimalni temperaturi in vlagi kalitev traja samo 5 dni. V neugodnih razmerah lahko tudi 21 dni. V obdobju, ko trava doseže višino 1 cm preglejte travno rušo in preverite, če so na njej prazna mesta, ki ste jih s setvijo zgrešili. S trosilnikom za setev trave poskrbite za ponovno dosejevanje trate.
Trava se bo po setvi ali dosejevanju praznih mest ukoreninila in razrasla v 70 dneh. Za polno obremenitev trave bo potrebna cela sezona rasti.


7. Košnja in vzdrževanje okrasne trate

Okrasna trata je pripravljena na redno košnjo, ko doseže višino 6 do 8 cm cm. Pri košnji skrbimo, da nikoli ne odstranjujemo več kot 1/3 travne ruše. Z gnojenjem trate začnemo dober mesec po kalitvi. Na leto gnojimo 3 do 5 krat s specialnimi gnojili za trato. Če gnojimo z gnojilom, ki ima dolgotrajno delovanje gnojimo samo enkrat.
Jeseni gnojimo z gnojilom z večjo vsebnostjo kalija. Mlado okrasno trato v prvem letu ne obremenjujte preveč s šporotom, igro in rekreacijo. Če v poletnem času ni padavin poskrbite za namakanje. Trata rabi vsaj 15 do 20 litrov vode na 1 m² v enem tednu.

... seznam prihajajočih opravil

... predhodno opravilo ... naslednje opravilo
 
© 2012 Silk d.o.o. in Scotts Celaflor GmbH
* Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno natančno preberite etiketo in informacije o izdelku.
** Pesticide uporabljajte varno. Pred uporabo natančno preberite etiketo in navodila. Prosimo, upoštevajte, simbole in opozorila na navodilih za uporabo.

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.