Rastline potrebujejo ljubezen.
In Substral.

Aktualna opravila

Sajenje in oskrba balkonskega cvetja

april-maj
 O tem kam, kako in katere balkonske rastline bomo letos posadili je dobro začeti razmišljati še pred začetkom sezone, ko imamo za to več časa. Najbolje je, da takrat vzamemo v roko kakšno knjigo o balkonskih rastlinah in si izberemo tiste, ki so nam najbolj všeč, tisti ki imate radi modne zasaditve pa lahko informacije najdejo j v strokovnih člankih ali pa obiščete razne cvetlične sejme in razstave.
Posebno pozornost moramo posvetiti tudi mestu kam bomo korita postavili. Paziti moramo, da bodo korita dobro pričvrščena, da nam jih ne bo prevrnila že najmanjša sapa in uničila ves naš trud.

Pri samih zasaditvah moramo biti pozorni na barvne kombinacije, pri katerih ne smemo gledati samo na barvo cvetov, temveč nekoliko širše in moramo upoštevati tudi barve korit, ograje in fasade same hiše. Vedeti moramo, da želimo z zasaditvijo balkonov in teras hišo obogatiti in polepšati.
Pred samim sajenjem moramo izbrati tudi primerna korita in posode, kar sedaj ni več težko, kajti na izbiro je veliko različnih vrst korit in posod, vseh možnih velikosti, oblik in barv.

Izbira zemlje

Pomembna je tudi izbira zemlje za sajenje oziroma presajanje balkonskih rastlin. Dobra zemlja za balkonske rastline je sestavljena iz: šote, lesnih vlaken, kompostiranega lubja, rastlinskih kompostov hranilnih snovi in različnih dodatkov kot so glineni minerali, lavin granulat, … Vse to vam ponuja zemlja Substral Terra Magna univerzalna zemlja za lončnice ali Substral Terra Magma zemlje za pelargonije. Nekatere zemlje za balkonske rastline ne vsebujejo šote temveč njene nadomestke, kot je npr.: Substral Naturen zemlja za balkonske rastline, ki namesto šote uporablja kompostirane ostanke lesne industrije. Dodatki kot so npr. glineni minerali so pomembni za vzdrževanje stabilne strukture ter shranjevanju in sproščanju vode in hranilnih snovi.

Izbira rastlin

Izbira rastlin je najbolj odvisna od našega okusa, paziti pa moramo na pogoje v katerih bodo rastline rasle. Potrebno je vedeti katerim rastlinam ugaja senca, katere bolje uspevajo na sončni legi, katere potrebujejo veliko vode in katere manj. To je potrebno upoštevati ob sajenju, da nam kasneje slučajno ne bo žal.

Sajenje

Zemljo za presajanje damo v očiščeno in najbolje razkuženo posodo oz. korito. Paziti moramo, da ne zamašimo lukenj za odtekanje odvečne vode. Med zemljo lahko zamešamo tudi gnojilo Substral Osmocote, ki oskrbuje vaše rastline z vsemi potrebnimi hranili preko cele rastne sezone. Zemlji lahko namesto gnojila Osmocote dodamo  Celaflor Careo granulat, ki je sestavljen in sistemičnega insekticida in gnojila z dolgotrajnim delovanjem in tako zaščitimo in hkrati pognojimo rastline.

V korito nasujemo toliko zemlje, da ostane še vedno dovolj prostora da koreninska gruda, ne gleda iz posode. Rastlino rahlo pritisnemo v podlago, okoli korenin pa dodamo zemljo. Vse skupaj rahlo potlačimo in dobro zalijemo.


Paziti moramo, da je prst ostane vseskozi vlažna in se ne sme izsušiti. Odcvetele cvetove in odmrle liste sproti odstranjujemo, da ne pride do bolezni, prav tako redno pregledujemo, da se na rastlinah ne pojavijo škodljivci.


Po končani zasaditvi korito redno zalivamo z vodo, kateri dodajamo tudi hranila. Na voljo je pester izbor gnojil, ki zadostijo prav vsakim potrebam rastlin.

Med Substralovimi gnojili boste prav gotovo našli tudi pravega zase:
  • Substral tekoče mineralno gnojilo za balkonske rastline (703), univerzalno gnojilo za vse vrste balkonskih rastlin, z redno uporabo bodo vaši balkoni polni cvetja do pozne jeseni.
  • Substral tekoče mineralno gnojilo za balkonske in druge cvetoče rastline z dodanim guanom (704),  specialno gnojilo z dodatkom guana in železa, ki poskrbita za bujno cvetenje in zdrave zelene liste.
  • Substral tekoče mineralno gnojilo za pelargonije (705), specialno gnojilo za gnojenje vseh vrst pelargonij in drugih cvetočih rastlin.
  • Substral gnojilo z dodanim železom (735), specialno gnojilo z višjo vsebnostjo železa, ki preprečuje rumenenje listov, še posebej     primeren za surfinije.
  • Substral gnojilne palčke za balkonske rastline (714-N), dolgotrajno gnojilo (do 2 meseca) izjemno enostavno in varno za uporabo.
  • Substral Osmocote gnojilne tabletke za balkonske rastline (728-N), specialno dolgotrajno gnojilo (do 6 mesecev), v obliki čepkov, ki s svojo enakomernim     sproščanjem hranil poskrbi, da imajo rastline na voljo toliko hranil, kolikor jih v danem  trenutku potrebujejo.
  • Substral Magična moč gnojilo za balkonsko cvetje (719), popolnoma vodotopno gnojilo z usklajeno sestavo, ki pospešuje bujno rast in cvetenje. Učinki uporabe so vidni že po enem tednu uporabe.

Škodljivci

V času bujne rasti, pa se na balkonskih rastlinah radi pojavijo tudi škodljivci. Ti lahko s svojim grizenjem, sesanjem ali objedanjem listov povzročijo veliko škode in oslabijo rastline, katere lahko potem napadejo tudi različne bolezni.

Proti njim se lahko uspešno borimo z izdelki iz družine Celaflor Careo. Na voljo so v obliki granulata, koncentrata, razpršila ter palčk. Imajo širok spekter in dobro sistemično delovanje, niso nevarni čebelam in koristnim žuželkam. So enostavni in varni za uporabo in jih lahko uporabite večkrat na leto.

Želimo vam obilo uspeha in užitkov ob gojenju vaših rastlin.Save... seznam prihajajočih opravil

... predhodno opravilo ... naslednje opravilo
 

Tekoče mineralno gnojilo za balkonske rastline SUBSTRAL

SUBSTRAL Tekoče mineralno gnojilo za balkonske rastline


Substral Tekoče mineralno gnojilo za balkonske in druge cvetoče
rastline z dodanim guanom
SUBSTRAL Tekoče mineralno gnojilo za balkonske in druge cvetoče rastline z dodanim guanom


SUBSTRAL Tera Magma za pelargonije in ostale bakonske rastline z dodatkom islandske laveSave


© 2012 Silk d.o.o. in Scotts Celaflor GmbH
* Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno natančno preberite etiketo in informacije o izdelku.
** Pesticide uporabljajte varno. Pred uporabo natančno preberite etiketo in navodila. Prosimo, upoštevajte, simbole in opozorila na navodilih za uporabo.

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.