Rastline potrebujejo ljubezen.
In Substral.

Aktualna opravila

Presajanje sobnih rastlin

februar - maj
 Večino sobnih rastlin presajamo 1x letno, najpogosteje zgodaj spomladi, v začetku rastne  dobe, medtem ko hitro rastoče rastline presajamo večkrat na leto. Nekatere rastline, kot je npr. amarilis, pa imajo rade omejene korenine, zato jih ne presajamo. Presajanje ni priporočljivo pred cvetenjem ali med njim ter v času mirovanja.Zakaj rastline sploh presajamo?

  • Rastline v času rasti iz prsti črpajo njim nujno potrebne hranilne snovi in tako sčasoma prst izgubi svojo hranilno vrednost.
  • Rastlina preraste lonček, postane utesnjena zato potrebuje več življenjskega prostora. Posledica pregostih korenin oz. premajhnega življenjskega prostora je slabša rast, rastline ne uspeva tako, kot bi si želeli, voda prehitro odteče skozi lonec.


Kdaj je potrebno rastlino presaditi?

  • Če steblo in listi rastejo zelo počasi, kljub temu da rastlino redno gnojimo
  • Če je potrebno pogosto zalivanje (prst se hitro posuši) ali če voda odteče skozi lonec
  • Če korenine rastejo skozi odcedno luknjo
Naredimo pa lahko tudi preprost preizkus: rastlino najprej dobro zalijemo in jo pustimo stati 1 uro da se odcedi. Nato rastlino vzamemo iz lonca, tako da čez površino lonca razpremo prste ene roke, lonec obrnemo in ga rahlo udarimo po dnu. Če rastlina noče iz lonca, si lahko pomagamo z nožem in z njim potegnemo po robovih.
Če je potrebno rastlino presaditi bomo na zunanjih strani opazili preplet korenin, prsti pa skoraj ne bo videti.Izbira prsti

Kakšno prst bomo uporabili, je odvisno od rastlin, ki jih presajamo. V trgovinah imamo na razpolago številne mešanice prsti. V nekaterih je več šote, v drugih manj, obstajajo tudi take, ki šote ne vsebujejo več (varovanje okolja). Večina mešanic ima dodana gnojila in številne dodatke za izboljšanje zračnosti ali vzdrževanje vlažnosti. Med prst lahko vmešamo tudi gnojila z dolgotrajnim delovanjem oz. z kontroliranim sproščanjem. Pri izbiri zemlje moramo vedeti, da le ta rastlini nudi oporo in hranila, tako da je sam izbor pravilne prsti zelo pomemben .Presajanje

Pred začetkom dela pripravimo vse potrebno: posode, prst, vodo za zalivanje, gnojila, orodje,…
Rastlino, ki jo bomo presadili dobro zalijemo in pustimo stati 1 uro. V tem času lahko pripravimo lončke.
Lončke, v katere bomo sadili, najprej operemo, glinene pa namočimo v vodo preko noči (da ne bodo pozneje rastlinam posrkali vse vlage). Če bomo uporabljali stare lončke jih je priporočljivo pred uporabo tudi razkužiti.

Če uporabljamo glinene lončke je potrebno najprej prekriti odcedno luknjo z zdrobljenimi koščki lonca ali opeke. Nato na dno lončka natresemo drenažni material (debelejši pesek ali glinopor) zaradi odtekanja odvečne vode. Plast naj bo debela nekaj cm. V lonec nasujemo malo prsti, vendar le toliko, da še vedno ostane dovolj prostora za rastlino.

Rastlino vzamemo iz lonca tako, da čez površino lonca razpremo prste ene roke, lonec obrnemo in ga rahlo udarimo po dnu. Če rastlina noče iz lonca, si lahko pomagamo z nožem in z njim potegnemo po robovih. Pregledamo korenine previdno raztegnemo prepredene in odstranimo poškodovane. Pri tem delu moramo biti previdni, ker se korenine lahko hitro poškodujejo. Zdrave korenine delujejo sveže in so svetle barve.

Rastlino postavimo v sredino lončka in jo počasi zasipamo s prstjo. Pazimo, da je posajena tako globoko, kot je rasla pred tem. Lonček večkrat nekoliko potresemo, da se zemlja enakomerno razporedi, nato pa z roko rahlo potlačimo okrog rastline, da zapolnimo vsa prazna mesta . Lonček lahko tudi narahlo udarimo ob mizo, da prst bolje usede.
Višina zemlje naj bo nekoliko nižja, kot je rob lončka (1 do 2 centimetra), da ne bomo vodo pri zalivanju zlivali čez rob.

Rastlino zalijemo z mlačno vodo in postavimo na ustrezno mesto.
Zalivamo redno, z dognojevanjem pa pričnemo mesec dni po presajanju.Zamenjava vrhnje plasti zemlje

Nekaterih rastlin ne presajamo vsako leto, to so navadno starejše rastline v velikih posodah ali rastline , ki rastejo počasi (palme, oleandri, lovor ......). V takem primeru vsako leto odstranimo zgornjo plast prsti (od 3 do 5 cm) in jo zamenjamo z svežo prstjo, ki je obogatena z hranili.... seznam prihajajočih opravil

 © 2012 Silk d.o.o. in Scotts Celaflor GmbH
* Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno natančno preberite etiketo in informacije o izdelku.
** Pesticide uporabljajte varno. Pred uporabo natančno preberite etiketo in navodila. Prosimo, upoštevajte, simbole in opozorila na navodilih za uporabo.

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.