Rastline potrebujejo ljubezen.
In Substral.

Aktualna opravila

Pred pomladansko škropljenje sadnega in okrasnega drevja

februar - marec
 Zakaj škropimo?

S pred pomladanskim škropljenjem uničimo jajčeca škodljivcev oz. trose bolezni, ki so prezimili na drevesu in tem preprečimo, da bi se razvijali in širili naprej. Pred pomladansko škropljenje sicer popolnoma ne uniči vseh škodljivcev, nam pa olajša delo za naprej.  Ob „pravočasnem“ ukrepanju se tako izognemo uporabi številnih škropiv med letom in s tem zmanjšamo uporabo snovi, ki so nevarne za okolje, živali in ljudi.

 

Kdaj škropimo?

Pred pomladansko škropljenje izvajamo ob koncu zime, v času, ko se pričnejo brsti na drevesu napenjati.  Po navadi je to meseca februarja ali marca, pomembno je, da je dnevna temperatura okrog 10°C. Vremenska napoved naj bo vsaj nekaj dni suho vreme brez vetra, saj bomo sicer morali opravek ponoviti, ker bo dež spral škropivo. Škropimo vedno zjutraj ali proti večeru.

 

Kdaj škropimo katero drevje


Pripravki proti škodljivcem

Pripravki za prva škropljenja proti škodljivcem so narejeni na osnovi mineralnih olj in so prijazni do koristnih žuželk.  Olje okrog škodljivca, njegovih ličink ali jajčec ustvari  nepropustni film in jih na ta način zaduši ter uniči.

Sredstvo Celaflor Naturen je naravni insekticid za sadje, vrtnine in okrasne rastline. Narejen je iz olja navadne ogrščice in ob pravilni uporabi zmanjšuje  številčnost populacije različnih škodljivih organizmov.


Listne uši (Aphididae), ščitkarji (Aleyrodidae) in kaparji (Cocina)

Za sadno drevje,  jagodičevje, vrtnine, okrasne rastline, trto, zelišča in začimbnice uporabimo odmerek 20 ml na 1L vode oziroma v 2% koncentraciji. Dovoljena so do tri tretiranja v eni rastni dobi.


Zimska jajčeca pršic prelk (Tertranychidae) 

V času zimskega mirovanja za sadno drevje uporabimo  odmerek 30 ml na 1 L vode oziroma v 3% koncentraciji in na trti v odmerku 20 ml na L oziroma v 2% koncentraciji. Za zatiranje zimskih stadijev je dovoljeno le eno tretiranje.


Gibljivi stadiji pršic prelk (Tertranychidae)

Tekom rastne dobe za sadno drevje in trti uporabimo odmerek 20 ml na 1 L vode oziroma v 2% koncentraciji. Dovoljeni sta do dve tretiranji v rastni dobi.

Tekom rastne dobe za okrasne rastline, jagodičevje, vrtnine, zelišča in začimbnice uporabimo odmerek 20 ml na 1 L vode  oziroma v 2% koncentraciji. Dovoljena so do tri tretiranja v eni rastni dobi.

Čas uporabe: Tekom rastne dobe se izvede prvo tretiranje ob pojavu škodljivcev. Za optimalno delovanje sredstva je treba tretiranje ponoviti v 7 do 10 dnevnih razmikih. Optimalen čas za uporabo sredstva je zgodaj zjutraj ali zvečer, ko so temperature zraka pod 25 °C.

Save... seznam prihajajočih opravil

... predhodno opravilo ... naslednje opravilo
 

Save


© 2012 Silk d.o.o. in Scotts Celaflor GmbH
* Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno natančno preberite etiketo in informacije o izdelku.
** Pesticide uporabljajte varno. Pred uporabo natančno preberite etiketo in navodila. Prosimo, upoštevajte, simbole in opozorila na navodilih za uporabo.

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.