Rastline potrebujejo ljubezen.
In Substral.

Aktualna opravila

Obrezovanje

februar - april
 Pravilno obrezovanje ne bo izboljšalo le vizualnega učinka številnih okrasnih dreves in grmovnic, temveč je prav tako pomemben faktor za zdravje in živahnost rastlin, oziroma pri sadnem drevju zagotavlja stalen, visok letni pridelek. Zelo velikega pomena je, da oskrbimo rane takoj po obrezovanju.

Različne vrste rezi

Rez in sajenje rastlin z golimi koreninami: Obrezujemo nadzemne poganjke, da s tem prilagodimo majhno maso korenin. Zaradi močnega zmanjšanja korenin in koreninskih laskov pri rezi mora priti do obnovitve “fiziološkega ravnovesja“ med nadzemnim deležem listov in podzemnim deležem korenin. Samo z rezanjem poganjkov, bomo drugim delom rastline priskrbeli dovolj vode in hranil. Z obrezovanjem korenin bomo tako odstranili možne nepravilnosti, kot so obolele in gnile korenine in vzpodbudili njihovo razrast.

Obnovitvena rez: Okrasno grmovnico obnovimo tako, da izrežemo nekaj najstarejših vej tik nad tlemi, ali pa te skrajšamo do mladega enoletnega poganjaka, ki čim bliže osnovi grma navpično izrašča iz starejše veje. Ob tem odstranimo ves mrtev, obolel in poškodovan ter zverižen les. Pomembno je, da postopoma z leti zamenjamo starejši les z mladimi enoletnimi poganjki in s tem zagotovimo ustrezno svetlobo in zračnost znotraj rastline ter vzpodbudimo razvejanost.

Pomlajevalna rez: To je ukrep, ki je zelo primeren za zastarele in pozeble okrasne grmovnice. Vse poganjke porežemo na višino 30-50 cm nad tlemi. Pri obrezovanju sadnih dreves je potrebno biti pozoren na tako imenovane sadne mumije, ki vsebujejo gljivične patogene (pri slivah ali mirabelah) oziroma Monilia fructigena ali sadna gniloba (pri češnjah in jabolkih). Takšna nalezljiva žarišča moramo izrezati oziroma odstraniti glivična obolenja (Monilia, rak sadnega drevja) ali bakterijske povzročitelje bolezni (hrušev ožig, bakterijska pegavost listov).

Priporočamo uporabo izdelkov:
Naturen Wund-Balsam cepilna smola... seznam prihajajočih opravil

... predhodno opravilo ... naslednje opravilo
 

© 2012 Silk d.o.o. in Scotts Celaflor GmbH
* Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno natančno preberite etiketo in informacije o izdelku.
** Pesticide uporabljajte varno. Pred uporabo natančno preberite etiketo in navodila. Prosimo, upoštevajte, simbole in opozorila na navodilih za uporabo.

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.