Rastline potrebujejo ljubezen.
In Substral.

Aktualna opravila

Ledenomrzle temperature – vzdrževanje rastlin na vrtu

december -marec
 Zaščita proti zmrzovanju rastlin

Zimski odporni vrt- lončnice lahko kljubujejo mrazu in zmrzali. Samo nekaj preprostih korakov je potrebnih, da zaščitimo naše rastline pred zimskimi poškodbami.
  • Posodovke postavimo na stiroporne plošče ali podoben izolacijski material, nato jih ovijemo s kokosovimi vlakni ali juto. 
  • Površino podlage prekrijemo, na primer z listi, kokosovimi vlakni ali smrekovimi vejami, da zmanjšamo s tem tveganje za izsušitev tal in zmrzal. Pri zimzelenih rastlinah, kot sta lovorikovec in pušpan pa lahko pride do zmrzali z izsušitvijo: Pri zimzelenih rastlinah tudi v zimskem času vlaga izhlapeva preko listov. Če je zemlja zamrznjena, rastline ne morejo absorbirati dovolj vode in zato se pojavijo poškodbe. Listi in iglice porjavijo, v najslabšem primeru pa se posuši celotna rastlina. Priporočamo vam, da zimzelene lončnice in posodovke kot tudi iglavce zalivamo tiste dni, ko ne zmrzuje.
  • Zimske nevihte lahko povzročijo veliko škode na lončnicah, zato je izbira zaščitenega mesta še posebej pomembna.

Priporočamo redno pregledovanje vrta, da se prepričamo ali je zimska zaščita pri lončnicah še vedno na mestu. Ob blagih zimskih dneh je priporočljivo, da ublažimo zimsko zaščito, tako da rastline ne izgubijo preveč toplote in se ne zmanjša njihova odpornost. Tveganje sončnih opeklin

Še posebej proti koncu zime in v začetku pomladi, je čez dan zelo sončno in toplo, medtem ko se ponoči zelo shladi. Zimzelene rastline kot je Rhododendron, je potrebno zaščititi pred močnim soncem, da preprečimo opekline. V ta namen bo dovolj, če poveznemo čez rastline bombažno krpo, juto ali rafijo in s tem zagotovimo dovolj sence.Kako vem, da je zmrzal?

Poškodbe zmrzali lahko prepoznamo po rumenem, rdečkastem, rdeče-rjavem ali rjavem do črnem razbarvanju listov. Tudi poganjki postanejo rjavkaste do črne barve. Prizadete dele rastlin moramo takoj odstraniti, tako da odrežemo do zdravega lesa. Spomladi si večina dreves opomore in začne bujno rasti. Pri drevesih se lahko razvijejo razpoke na deblih in vejah. Te odprte rane predstavljajo idealne vstopne točke za glive, kot je na primer drevesni rak. Priporočamo vam, da razpoke očistite z rezom, nato pa rez premažete z Naturen® Bio Wund-Balsam cepilno smolo ali s fungicid vsebujočim Wund-Balsam plus cepilno smolo. Tudi korenine se lahko ob močni zmrzali zelo poškodujejo, nakar lahko celotna rastlina odmre. Zato je nujno potrebno zagotoviti zaščito pred zmrzaljo.... seznam prihajajočih opravil

 

Naturen Wund-Balsam cepilna smola CELAFLOR© 2012 Silk d.o.o. in Scotts Celaflor GmbH
* Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno natančno preberite etiketo in informacije o izdelku.
** Pesticide uporabljajte varno. Pred uporabo natančno preberite etiketo in navodila. Prosimo, upoštevajte, simbole in opozorila na navodilih za uporabo.

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.