Rastline potrebujejo ljubezen.
In Substral.

Aktualna opravila

Kako obnovimo trato po prezračevanju?

marec -maj
 Substral obnovitveni set za travo po prezračevanju

Pomladitvena terapija za travo. Specialna mešanica pospešuje obraščanje in zgostitev travne ruše. Edinstvena sestava: seme trave + gnojilo z dolgotrajnim delovanjem + aktivator tal omogoča da samo z enim korakom pridemo do čudovite in goste trave.
Tako kot drugim rastlinam tudi travi odmrejo in odpadejo listi in stebla. Poleg tega moramo travo kositi in po tem opravilu, nam kljub skrbnemu grabljenju na trati še vedno ostane nekaj ostankov. Ta plast odmrlih in pokošenih delov se nalaga v spodnjem sloju tik nad tlemi. Je zgoščena in delno razkrojena ter podobna polsti (filc) oz. klobučevini, po kateri je dobila tudi ime. Če je polstena plast debela manj kot 1 cm, travi koristi, če pa je debelejša kot 1 cm je potrebno česanje oz. prezračevanje. Nastajanje polsti še pospešujejo kisla tla, ki pa so največkrat posledica nepravilnega gnojenja in zastajanja vode. Polst lahko zadrži velike količine vode in tako preprečuje vodi in v njej raztopljenim hranilnim snovem, da bi prodrle globlje v tla – do korenin.
Če želimo to preprečiti moramo trato vsaj 1x letno prezračiti (prečesati). S tem odstranimo polst, razrežemo površino tal in omogočimo, da so voda, zrak in hranilne snovi zopet na voljo koreninam.
Prezračevanje lahko opravimo tudi večkrat letno, vendar vedno v času, ko trave najbolj intenzivno rastejo. Takrat si trava tudi najhitreje opomore. Ko travo zračimo morajo biti tla zmerno vlažna, nikakor ne smejo biti suha ali mokra, sicer no dosežemo zadovoljivega učinka.
Poleg vsega naštetega s prezračevanjem odstranimo tudi nekatere plevele (prstnik, jetičnik,…) in tudi nekatere neželene nizke trave ( npr. enoletna latovka) ter mah.
Po končanem prezračevanju trate, trato še enkrat močno pregrabimo z pahljačastimi grabljami, tako da odstranimo vse ostanke odmrle trate, mahu, kamenja,….
Pri posegu, kot je prezračevanje se dostikrat primeri, da na trati ostanejo gola mesta (mesta kjer so rastli pleveli ali mah, ali pa je bila trava redka). Če so te zaplate nekoliko večje, jih je potrebno čim prej zakrpati. Poleg tega je potrebno travo tudi pognojiti.
V ta namen vam predstavljamo nov izdelek Substral obnovitveni set za travo po prezračevanju:
  • samo v 1 koraku posejemo travo, jo pognojimo in aktiviramo življenje v tleh.
  • specialno prilagojen potrebam trave po prezračevanju (hitra regeneracija in zapolnitev golih mest).
  • vsebuje visokokakovostno travno mešanico za dosejevanje Substral »Nachsaat«, ki hitro kali in kali tudi pri nižjih temperaturah, poleg tega je izjemno trpežna in ima sposobnost samoobnavljanja, obloženo seme pa se tudi lažje sprime s tlemi.
  • zelena obarvanost semena – zaščita pred pticami (več semena kali – prej se zapolnijo gola mesta).
  • dolgotrajno gnojilo za redno in enakomerno prehranjevanje mladih travnih bilk (čas delovanja 2-3 mesece).
  • aktivator tal, bogat s kalcijem, izboljša strukturo tal in uravnoteži vodno bilanco.
  •  to za uporabo že pripravljeno mešanico povsem enostavno nanesemo s pomočjo trosilnika oz. posipalnika.
Kdaj je najboljši čas uporabe?
Najbolj primeren čas za prezračevanje je spomladi (april/maj) oz. v poznem poletju (september), ko se trava hitreje regenerira in so ugodnejši pogoji za kalitev semena.

Kako pravilno uporabiti obnovitveni set?
1.    Prezračevanje: trato najprej nizko pokosimo in površino temeljito pregrabimo. Nato površino prezračimo s pomočjo prezračevalnika (3 cm globoko) in odstranimo filc, ki se je nabral. Površino obdelamo vzdolžno in nato še počez. Prezračevanje je potrebno opraviti temeljito, zato da ustvarimo ugodne pogoje za kaljenje in razvoj mladih travnih bilk. Če je v trati poleg filca prisotno tudi veliko mahu, priporočamo da najprej uporabite sredstvo za zatiranje mahu.
2.    Uporaba obnovitvenega seta: po prezračevanju s površine odstranimo večje kamenje in druge nečistoče. Nato na površino nanesemo Substral obnovitveni set po prezračevanju s pomočjo trosilnika ali posipalnika. Glede na intenzivnost prezračevanja priporočamo odmerek med 30-40 g/m2. Če pri prezračevanju nastanejo večja prazna mesta povišamo odmerek. Po končanem nanosu površino temeljito zalijemo.
3.    Zalivanje: Po nanosu obnovitvenega seta je potrebno površino intenzivno zalivati, da se seme sprime s podlago in lahko prične s kalitvijo. Tudi po kalitvi semen je potrebno naslednje 3-4 tedne vzdrževati zadostno vlago v tleh.

Prva košnja po uporabi seta
Prvo košnjo opravimo, ko mlada trava doseže višino 8 cm. Pri tem je pomembno, da prvič ne pokosimo prenizko. Višina rezi naj ne bo nižje kot 6 cm.

Priporočamo uporabo proizvoda:
Obnovitveni set za trato po prezračevanju... seznam prihajajočih opravil

... predhodno opravilo ... naslednje opravilo
 © 2012 Silk d.o.o. in Scotts Celaflor GmbH
* Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno natančno preberite etiketo in informacije o izdelku.
** Pesticide uporabljajte varno. Pred uporabo natančno preberite etiketo in navodila. Prosimo, upoštevajte, simbole in opozorila na navodilih za uporabo.

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.