Rastline potrebujejo ljubezen.
In Substral.

Škodljivci

Zaščita pred glodalci

 
 
Voluharji so čez celo leto nadloga na vrtu saj ljubijo koreninice zelenjave, čebulice okrasnih rastlin in korenike. Njihovo ritje in izkopavanje rovov lahko povzroči nestabilnost teras, pobočij nasipov in zidov. Pozimi je boj proti voluharjem precej uspešen, saj so ti v hladnejših mesecih leta kar aktivni, čeprav ni izobilja hrane.Izvedite več o voluharjih

Voluharja prepoznamo po njegovem čokatem telesu, široki glavi, majhnih očeh in tesno prilegajočih ušesih, ki komaj kaj štrlijo iz kožuha. Za razliko od pravih miši, med katere spada hišna miš, ima voluhar brezkoreninske kočnike, ki enakomerno izraščajo. Jasno se vidijo njihovi močni, rumeni sekalci. Voluhar meri od glave do konca trupa približno 12 do 23 cm. Tako je drugi največji glodalec v Evropi, takoj za priseljenko iz Severne Amerike, pižmovko. Rep velikega voluharja je le nekoliko kosmat, rahlo zvit in približno velik za polovico od živali same. Barva dlake je različna, od svetle do temnorjave ali temno sive do črne. Prav tako se lahko dlaka sveti rdečkasto.
  • Voluharji ne prezimujejo, ampak so aktivni celo leto.
  • Voluharji so zelo nenasitni. Njihov vnos hrane je skoraj tako visok, kot njihova telesna teža. 100 g težek glodalec vsak dan uniči približno 85 g rastlinskega materiala.
  • So skrajno reproduktivni: dva do štirikrat na leto samička skoti od dva do deset mladičev.Habitat voluharjev

Habitat voluharjev je zelo raznolik: poleg travnikov, polj in sadovnjakov, se zelo dobro počuti tudi na domačem zelenjavnem in cvetličnem vrtu. Poleg tega so voluharji zelo dobri plavalci saj se lahko potopijo celo do 1,5 m globoko. To tudi pojasnjuje, zakaj se pogosto pojavijo v bližini bregov rek.

Voluhar živi v podzemnih, obsežnih, prepletenih rovih. Ti rovi ležijo na globini od 5 cm pa do 0,5 m, v redkih primerih pa tudi do 1 m. Za voluharje je značilno, da kopljejo rove ovalnega prereza širine 5 cm, stene so popolnoma gladke in čvrste, saj voluhar spotoma poje vse viseče koreninice. Iz glavnega rova izhajajo stranski rovi, ki vodijo do sočnih koreninic njegovih najljubših rastlin katere  obgrize od spodaj ali pa potegne navzdol v zemljo kar celotno rastlino. Poleg tega njihovo domovanje vsebuje eno ali dve komori kjer gnezdi ter pogosto več shramb z zalogami hrane. Kupčki zemlje na površini tal so dokaj plitvi in zato razmeroma neopazni, poleg tega se razlikujejo od krtin po tem da so krtine bolj izbočene, večje in imajo širok ovalen prerez.  Voluharji na vrtu

Kupi zemlje, ki jih naredi voluhar so neprijeten “kamen spotike“ v travi. Rovi teh predrznih glodalcev lahko privedejo do resnega ogrožanja varnosti teras, pobočij nasipov in zidov. Voluharji so skoraj čisti rastlinojedci. Glodajo korenine, gomolje in čebulice. S tem lahko povzročijo veliko škodo na sadnem drevju, jagodičevju, okrasnem drevju, grmovnicah, okrasnih čebulicah in zelenjavi. Še pred koreninicami trav se ne ustavi. V jesenskem in zimskem času se hranijo predvsem s koreninami lesnatih rastlin. Škodo se največkrat opazi spomladi, ko rastline nič več ne poganjajo, niso več stabilno pritrjene na substrat ali jih z lahkoto izvečemo iz zemlje. Za zaščito vrta so zato potrebni nadzorni ukrepi. Morda še najbolj učinkovita proti voluharju je zaščita rastlin z mrežnimi košarami. Uporabljamo jih za zaščito drevesnih korenin in za zaščito posajenih okrasnih čebulic. Drevesne korenine zaščitimo z mrežo že ob sajenju, tako da korenine sadike najprej ovijemo z mrežo, nato pa sadiko postavimo v pripravljeno luknjo za sajenje ter jo zasujemo z zemljo in pri tem pazimo, da je zgornji del košare nad površino tal. Tako voluhar ne bo mogel do korenin niti tik pod površjem.  Zatiranje voluharjev

Jeseni in pozimi je najboljši čas za zatiranje voluharjev. Naravna preskrba s hrano v tem času je močno zmanjšana, tako da so še posebej privlačne sveže vabe.. Lahko uporabimo tudi doma narejen zvočni odganjalec, za katerega uporabimo plastično steklenico. Zakopljemo jo v zemljo tako, da je vrat zgoraj. Ko čez gredice zaveje veter, plastenke žvižgajo in visoki toni preženejo voluharja. Drugi od načinov je, da smo pred začetkom zatiranja pozorni na to ali so vsi rovi prehodni in opazujemo kje se bo voluhar pojavil. Ko ugotovimo, kateri voluharjevi rovi so aktivni, vanje vstavimo plinske patrone, ki ga z neprijetnim dimom preženejo. Pri tem je pomembno, da ostale odprtine zapremo, saj s tem preprečimo uhajanje plina, kar bi zmanjšalo učinek na voluharja. Le tako lahko uspešno nadzorujemo in zatremo voluharja.
 


© 2012 Silk d.o.o. in Scotts Celaflor GmbH
* Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno natančno preberite etiketo in informacije o izdelku.
** Pesticide uporabljajte varno. Pred uporabo natančno preberite etiketo in navodila. Prosimo, upoštevajte, simbole in opozorila na navodilih za uporabo.

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.